Kamer akkoord met voorstel orkestenbestel

AMSTERDAM - De grote fracties in de Tweede Kamer zullen vandaag in grote lijnen akkoord gaan met de voorstellen van staatssecretaris Van der Ploeg voor de aanpassingen van het Nederlandse orkestenbestel.

Van onze kunstredactie

Dit betekent dat het Noordhollands Philharmonisch Orkest (NPO) moet fuseren met het Nationaal Balletorkest. Verder schieten het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Operette er beide 1,5 miljoen gulden bij in en worden de omroepen gedwongen één artistiek beleid te voeren voor de radio-orkesten. Het bezuinigde geld komt ten goede aan de andere orkesten.

Kamerleden van D66, PvdA, VVD en CDA verlangen wel enkele aanpassingen van Van der Ploeg. De overname van de schulden van het NPO door het vernieuwde balletorkest baart hen zorgen en behoeft een oplossing.

Ook eisen de vier dat het afgelopen is met de reorganisaties. VVD-kamerlid Nicolaï: ,,De sector ligt nu zo'n vijftien jaar overhoop. Muzikanten moeten nu gewoon hun werk kunnen doen.''

De partijen wijzen eensgezind de mindere bedeling van het Noord Nederlands Orkest af. Dat orkest zit financieel weliswaar ruimer dan anderen, maar dat komt doordat rekening is gehouden met hun hogere reiskosten. De partijen vinden het onterecht dat ze daarom als enige geen extra geld krijgen.

CDA en VVD zitten in hun maag met de bezuiniging bij de operette. CDA'er Visser: ,,Van der Ploeg zegt zelf dat voor een volwaardige operette vier miljoen gulden nodig is. Omdat hij geld tekortkomt, haalt hij daar maar anderhalf miljoen vanaf.'' Het CDA overweegt hierover een motie in te dienen. D66 doet dat sowieso om te voorkomen dat het gedwongen samengaan van het NPO en het balletorkest de kwaliteit aantast. ,,Er moet dus vrijwel zeker extra geld komen'', zegt D66'er Dittrich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden