Kamer: afblijven van extraatje in de bijstand

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer verwerpt het voorstel van staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) om het extraatje voor mensen die lange tijd afhankelijk zijn van bijstand aan te passen.

Alleen VVD stemde woensdag in met het idee om gemeenten de ruimte te geven de zogeheten langdurigheidstoeslag, inclusief de middelen, te vervangen door bijzondere bijstand. De Tweede Kamer en gemeenten hebben eerder dit jaar om meer ruimte in de armoedebestrijding gevraagd.

Maar volgens CDA en de linkse oppositie moet voor mensen die jarenlang van het sociaal minimum (bijstandsniveau) leven, wel de zekerheid blijven van extra financiële steun. Dat zou verdwijnen als mensen zelf bij gemeenten moeten aankloppen met de vraag of zij voor bijzondere bijstand in aanmerking komen.

Nauwelijks kans

Nu geldt de langdurigheidstoeslag van enkele honderden euro's per jaar voor mensen die langer dan vijf jaar van een bijstandsuitkering moeten leven en nauwelijks kans hebben om aan de slag te komen. Gemeenten krijgen de ruimte om ook het extraatje toe te kennen aan mensen die incidenteel in die vijf jaar een klein bedrag hebben bijverdiend.

Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou graag nog zien dat de lokale overheden toeslagen automatisch kunnen toekennen en niet alleen als mensen erom vragen. Daar wil de VVD-bewindsman niet aan.

Verder stelde CDA en PvdA woensdag wel tevreden vast dat Van Hoof regelt dat deels arbeidsongeschikten die lange tijd zonder werk en op een minimuminkomen zitten, ook recht hebben op de langdurigheidstoeslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden