KAMELEON OP HISWA EN DE KLINKHAMERTJES KOMEN OOK
De Hiswa is tot en met 18 december geopend. Dagelijks van 10 tot 17 uur en donderdag en vrijdag ook 's avonds tot 22 uur.
Ruim 400 exposanten nemen dit jaar deel aan het watersportevenement. Zoals gebruikelijk met het branche-brede aanbod van luxe motor- en zeiljachten tot vis- en bijboten, sloepen en vletten en de laatste snufjes op het gebied van accessoires.
Maar voor kenners zal de beurs weinig opzienbarend nieuws brengen. De al jaren geldende trends zetten zich voort. Ook dit jaar ligt het accent weer op de kleinere en de trailerbare jachten tot zeven meter en het daarop volgende populaire segment van zeven tot tien meter. Die laatste groep vormt ook de hoofdmoot van het steigercomplex in het hart van de tentoonstelling. De kleinere schepen zijn te vinden op het starteiland, opgezet voor de beginnende watersporters. Die kunnen daar ook hun eerste zeilervaring opdoen: op een ronddraaiend plateau met daarboven een windgenerator kunnen zij onder begeleiding ondervinden hoe het voelt aan lager wal te raken.
Voor nog aarzelende beginners, die met aankoop willen wachten om eerst natte ervaring op te doen, is er daarnaast de Watersport-vakantiemarkt, waar organisaties die vaarvakanties, zeilkampen en charterreizen in binnen- en buitenland aanbieden vertegenwoordigd zijn.
En voor degenen, die het allemaal nog te duur vinden, is er het houtbouwpaviljoen, dat naast een nostalgische collectie klassieke houten jachten, adviezen aan doe-het-zelvers biedt. Voor zelfbouw en restauratie van oude jachten.
ELEKTRISCH VAREN
Opvallend aandacht krijgt dit jaar het elektrisch varen. De groeiende belangstelling ervoor weerspiegelt zich in de omvang van het paviljoen Elektrisch Varen. Daarin is ook de Stichting Elektrisch Varen present, waar men voor alle informatie terecht kan. Volgens de Hiswa Vereniging levert de techniek steeds betere en betaalbare oplossingen voor het accu-varen. Een voorbeeld daarvan is (in paviljoen De Ruyter) het 9,7 meter lange zeilschip, dat in 1950 door De Vries Lentsch werd gebouwd en historie maakte toen het in 1952 deelnam aan de Olympische Spelen in Helsinki. Het is nu geheel gerestaureerd en voorzien van een complete elektro-tractie 1,6 kW aandrijving.
Daarmee lijkt de industrie slagvaardig in te spelen op de klacht van veel watersporters over het snel slinkende aantal verkoopplaatsen van brandstof langs de waterkant. Volgens directeur A. Vink van de Hiswa Vereniging zijn er in een paar jaar tijd 200 tankstations langs het water verdwenen. Van de nu overgebleven 250 tankstations vallen er de komende jaren nog eens 100 af. Het zijn met name de strengere milieueisen en de personeelslasten die tot de sanering hebben bijgedragen.