'Kamelen uit eerste bijbelverhalen bestonden niet'

De bijbelse figuur Isaak krijgt in het boek Genesis bezoek van mensen op kamelen. Beeld Wikimedia

De bijbelse verhalen over Abraham, Jakob en Isaak bevatten onterecht kamelen. In de regio's waar de verhalen zich afspelen kwamen de dieren destijds helemaal niet voor.

Dat stellen twee archeologen van de Tel Aviv Universiteit in een deze maand gepubliceerd artikel. Ze baseren zich op koolstofdatering van botten die waarschijnlijk toebehoorden aan de eerste gedomesticeerde kamelen in de omgeving van Israël.

Volgens Erez Ben-Yosef en Lidar Sapir-Hen doken de gedomesticeerde dieren pas op in de tiende eeuw voor Christus. Een flink deel van de taferelen uit het Oude Testament (de vroegste bijbelverhalen) zou zich voor die tijd hebben afgespeeld. De omgeving van Israël kende toen enkel wilde kamelen, en die werden niet gebruikt als rij- en lastdier.

Abraham kende wel ezels
De auteurs van de verhalen in Genesis waren waarschijnlijk niet op de hoogte van hun anachronisme. Ze leefden vele eeuwen later en projecteerden hun eigen leefwereld op de oude verhalen, vermoeden Ben-Yosef en Sapir-Hen. Als Abraham - de aartsvader van het volk Israël en de Arabieren - inderdaad heeft bestaan, gebruikte hij waarschijnlijk muildieren en ezels.

Overigens betekent de ontdekking niet dat alle kamelen in de Bijbel misplaatst zijn. Tegen de tijd van Jezus' komst had de gedomesticeerde kameel de regio wel degelijk bereikt.

'Bijbelboek kan nog steeds historische waarde hebben'
Een collega van de archeologen waarschuwt in de New York Times voor verregaande conclusies. De kamelenfout volgens docent Hebreeuwse cultuur Noam niet te betekenen dat het boek geen historische waarde heeft. Misschien bevatten de verhalen op andere punten wel betrouwbare historische informatie.

Het is nog onduidelijk hoe de gedomesticeerde kameel plots in Israël en Juda verzeild raakte. Archeologen vermoeden dat de Egyptische farao Sjosjenq I een belangrijke rol speelde. Hij veroverde de gebieden in 925 voor Christus en haalde vermoedelijk de koperindustrie uit het slop. Mogelijk importeerde hij de gedomesticeerde kamelen vanuit het Arabisch Schiereiland. In ieder geval waren ze beter geschikt als transportmiddel dan ezels en muildieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden