Kalsbeek zal nog meer van de kerken horen

Ella Kalsbeek heeft de kerken behoorlijk de les gelezen. Kerken lopen de staatssecretaris voor de voeten met een tentenkamp, keren zich niet tegen het restrictieve asielbeleid, pleiten niet voor een ruimhartig asielbeleid en winden zich niet op over het verzet daartegen in het land. In plaats van dat alles vallen ze mevrouw Schmitz aan en doen haar extreem zware dingen aan. Dat vraagt om een reactie.

De Raad van Kerken is al vele jaren bezig met het vluchtelingenvraagstuk. De raad presenteerde begin 1996 het Basisdocument voor een humaan en rechtvaardig asielbeleid op een bijeenkomst waar ook de staatssecretaris aanwezig was.

Geregeld heeft de raad om een gesprek met de staatssecretaris gevraagd. Daarbij ging het vooral om het verwijderingsbeleid. De Raad heeft protest aangetekend ten aanzien van de koppelingswet. Het kerk-asiel voor Zairezen en Iraniërs heeft alles te maken met de zorg van kerkmensen voor deze vluchtelingen. Het tentenkamp is opgezet nadat verschillende keren gezegd is dat mensen (waaronder verschillende kinderen) op straat werden gezet.

Kortom de acties van de kerken proberen juist dat te bewerkstelligen waartoe mevrouw Kalsbeek de kerken oproept: Een ruimhartig asielbeleid. Ook binnen de PvdA wordt daarvoor gepleit. De voorzitter van de Evert Vermeer Stichting, Hans van de Vlist pleit voor een ruimhartiger asielbeleid. De verkiezingsprogramma's van de politieke partijen laten daar weinig van zien.

Totnutoe komt de Raad van Kerken in gesprekken met politieke partijen weinig bereidheid tegen om te komen tot een ruimhartiger asielbeleid.

Is het, om in te gaan op een aantal punten van het Basisdocument, werkelijk mogelijk om in gesprek te gaan over de oorzaken van migratie? Is het mogelijk om een serieus debat te voeren over de uitbreiding van de vluchtelingendefinitie? Is het mogelijk dat vanuit de politieke partijen zelf erkend wordt dat mensen die vluchten vanwege een dreigende hongerdood nog geen criminelen zijn en ook recht op opvang hebben? Is het mogelijk om eens uitvoerig aan de hand van goede documentatie te spreken over het onderscheid tussen politieke en economische vluchtelingen?

De ervaring van veel gemeenteleden die in het land actief zijn in het vluchtelingenwerk is dat het gesprek volledig dichtgetimmerd is. Er is voor politici weinig ruimte. Dat heeft met Schengen te maken, met de Europese harmonisatie die bepaald niet tot een ruimhartiger beleid heeft gevoerd.

Dat heeft met de verkiezingsstrijd te maken. Als je opkomt voor een ruimhartig beleid voor vluchtelingen, als je bereid bent om te spreken over de grondoorzaken van de migratie is dat niet iets om stemmen mee te winnen. Dat bewijzen de verkiezingsuitslagen in Denemarken. Ook de PvdA doet mee in het nog verder aanscherpen van het restrictieve beleid. Ik kan me voorstellen dat je als politica van een partij die nog steeds (hoe lang nog) de Internationale (dat wil zeggen de hele wereld van gemarginaliseerde mensen) in haar vaandel voert, gefrustreerd raakt door een gebrek aan politieke ruimte, maar reageer dat dan niet af op de kerken.

Soms zie je een politicus leeg lopen binnen de eigen partij, zoals Van Tijn met de zaak Gümus. Het zou interessant zijn om naast de leegloppcijfers van de kerken de leegloopcijfers van de politieke partijen eens te zetten en ook de cijfers van die partijen die groeien. Kerken en politieke partijen hebben een gemeenschappelijk probleem. Prima om elkaar eens goed de waarheid te zeggen.

Jammer dat de Raad van Kerken steeds moet vragen om bij politieke partijen op bezoek te komen. Ik kan me voorstellen dat een partij die werkelijk geïnteresseerd is in een ruimhartig beleid behalve op haar eigen partijleden ook een beroep doet op bijvoorbeeld kerkmensen om mee te denken en mee te werken aan een humaan en rechtvaarig asielbeleid. Ik hoop dat mevrouw Kalsbeek nog veel van de kerken zal horen en de kerken van haar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden