Kalmte keert terug op effectenbeurzen

Voorzichtig keerden gisteren de plusjes terug op de borden van de Amerikaanse effectenbeurzen. Ongetwijfeld hebben de geruststellende woorden van effectenbanken en de Chinese beurswaakhond tot enige rust geleid.

Eergisteren pakte de beurs van Shanghai een verlies van tien procent, en dat leidde tot verliezen op alle beurzen ter wereld, ook die van Amsterdam. Een witte raaf was nauwelijks te vinden. „Een normale koerscorrectie”, gaf de Chinese beurswaakhond gisteren als reactie. De toezichthouder is niet van zins op te treden om de beurskoersen te dirigeren, werd er aan toegevoegd. Vraag en aanbod dicteren de koers.

Maar wat verklaarde dan de kettingreactie? Beurshandelaren kwamen gisteren niet tot een eensluidende verklaring. Ja, de Amerikaanse macro-economische cijfers duiden op een wat afvlakkende economie, maar de seinen staan niet op rood en een recessie is niet aanstaande. Ja, de beurzen van bijvoorbeeld Vietnam en India lijken te zijn overgewaardeerd door een grote toestroom van kapitaal, maar hun impact op de mondiale economie en het beursklimaat is van een dermate geringe omvang dat ook die overwaardering op zich geen directe aanleiding kan zijn voor de mondiale koersval.

En dan is er nog de waarschuwing van IMF-topman De Rato. Die verklaarde begin deze week dat voorzichtig omgesprongen moet worden met handel in effecten die is gebaseerd op goedkoop in Japan geleend geld. Maar De Rato voegde er aan toe dat er fundamenteel nog weinig aan de hand is met de mondiale economie.

Dat mondiaal veel met geleend geld wordt belegd, kan echter wel degelijk een verklaring zijn voor de lichte paniek van dinsdag. Wie met geleend geld belegt, is nu eenmaal tot minder grote risico’s bereid en zal wat rapper het verlies willen beperken of winst willen nemen als de markt onrustig wordt. Dat zou ook verklaren waarom op alle Europese beurzen gisteren de minnen bij aanvang van de handel nog op de borden prijkten. De onrust was dominant, het sentiment overheerste de ratio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden