Kalme Oranjemars Portadown/Geweld blijft uit bij protest tegen beperking Noord-Ierse parade

PORTADOWN (Reuters, AFP) - De met angst en beven tegemoet geziene mars van de Noord-Ierse protestantse Oranjeorde in het protetantse bolwerk Portadown is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Ongeveer vijfduizend militante Oranjemannen en hun aanhang hielden hun protestmars langs de katholieke wijk in de stad Portadown, in plaats van er doorheen, zoals hun voornemen was. De met veel lawaai, tromgeroffel en martiaal gemarcheer gepaard gaande mars verliep in een gespannen sfeer, maar tot meer dan scheldpartijen aan het adres van de katholieken kwam het niet.

Honderden agenten waren op de been om te voorkomen dat de mars zou ontaarden in geweld en de betogers de versperring op de katholieke straat Garvaghy Road zouden doorbreken. De protestanten wilden met de mars demonstreren tegen het aanhoudende verbod een Oranjeparade te houden door de katholieke wijk. De Noord-Ierse paradecommissie besloot na het Noord-Ierse vredesakkoord in april de parade te verbieden om geweld tussen katholieken en protestanten te voorkomen.

Dat het dit weekeinde rustig verlopen is, heeft zeker van doen met het gebaar afgelopen vrijdag door de protestantse terreurgroep Loyalist Volunteer Force, die een deel van haar wapentuig inleverde. De LVF heeft haar hoofdkwartier in Portadown.

De Oranjeorde vreest dat de vredesakkoorden het einde inluiden van het Britse bestuur in de provincie. De katholieke Noord-Ieren beschouwen de marsen als provocaties. Met de parade herdenken de Oranjemannen de overwinning in 1690 van de Nederlandse koning-stadhouder Willem III op zijn katholieke schoonvader, de verbannen Engelse koning Jacobus II.

Marsen in juli en pogingen van de Oranjemannen toch door Garvaghy Road te lopen, leidden tot geweld in de hele provincie. Dieptepunt was in augustus de dood van drie kinderen in een katholieke wijk die in de vlammen omkwamen nadat hun huis door protestantse terroristen met bezinebommen was bekogeld.

Hoe verziekt de verhouding nog zijn, blijkt hieruit dat de Oranjeorde met sancties dreigt tegen David Trimble, de protestantse nieuwe Noord-Ierse premier en lid van de Oranjeorde, omdat hij de begrafenismis voor de drie kinderen had bijgewoond. Volgend de mores van de Orde is het voor de leden uit den boze om deel te nemen aan 'paapse' uitingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden