Kalme marsen in Noord-Ierland

BELFAST (AP, Reuters, AFP) - In Noord-Ierland zijn de jaarlijkse marsen van de protestantse Oranjeordes gisteren zonder noemenswaardig geweld verlopen. Kennelijk zijn de Oranjemannen teruggeschrokken voor confrontaties, verdeeld dan wel aangeslagen als ze zijn na de bomaanslag op een katholiek gezin in Ballymoney, waarbij zondag drie broertjes in hun slaap omkwamen.

Gisteravond ontmantelde de politie na een anonieme tip een autobom van 250 kilo in de kofferbak van een auto voor het paleis van justitie in de Noord-Ierse plaats Newry. De Britse regering zei te geloven dat het vredesproces nog steeds intact is, ondanks een week van spanning en geweld in Drumcree, bij Portadown, en de moord op de drie jongetjes. “Wat de afgelopen dagen hebben laten zien, is dat het akkoord en het vredesproces hebben overleefd en er sterker uit zijn gekomen”, aldus een woordvoerder van premier Tony Blair.

De Noord-Ierse politie, de RUC, arresteerde gisteren twee mannen in verband met de aanslag. De Oranjeordes veroordeelden weliswaar de aanslag, maar lieten een mars door Belfast gewoon doorgaan. Om geen olie op het vuur te gooien, besloten ze de mars met minder mensen, vroeg in de ochtend en zonder fanfare te houden. Zo'n 160 Orangisten liepen met enige vertraging na een valse bommelding, maar verder zonder incidenten gisteren de vijfhnderd meter door de katholieke Lower Ormeau Road in Belfast. Deze omstreden mars leidde in voorgaande jaren vaak tot ernstige ongeregeldheden.

Ormeau Road was met zwarte vlaggen en doeken opgetuigd. De republikeinse bewoners herdachten daarmee de drie omgekomen jongetjes in Ballymoney. De bewoners lieten zwarte ballonnen op toen de Orangisten door hun straat liepen. Het waardige en stille protest van de bewoners maakte zelfs indruk op de paraderende Orangisten die bijna als dieven in de nacht over Ormeau Road liepen.

Bij honderden Oranjemarsen - alle ter herdenking van de zege van de protestantse koning Willem III in de slag bij de Boyne - namen Oranjemannen een moment van stilte in acht wegens de dood van de jongens. Bij een Oranjemars in Pomeroy werd Orangisten-dominee William Bingham voor “verrader” uitgemaakt. Bingham had na de moord opgeroepen om de Oranjeparades te schrappen. Er braken zelfs vechtpartijen uit tussen voor- en tegenstanders van Bingham.

In Drumcree, de katholieke buitenwijk van Portadown waar de Oranjemannen al ruim een week tegenover een grote politiemacht staan, werden de oproepen tot ingetogenheid en compromis afgewezen. De Oranjemannen daar hielden gisteren dezelfde mars als die van acht dagen geleden. En opnieuw eindigde de mars voor de wegversperring van politie en leger aan het begin van de katholieke Garvaghy Road.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden