Kalm, weloverwogen en zo voorbij

Spontaan gingen duizenden mensen de straat op om zich solidair te verklaren met de slachtoffers van de aanslag. Beeld epa
Spontaan gingen duizenden mensen de straat op om zich solidair te verklaren met de slachtoffers van de aanslag.Beeld epa

Het is zo voorbij. Om half elf lopen twee gemaskerde mannen, gehuld in zwart en met automatische geweren in de hand, naar de ingang van het gebouw waar zich het kantoor van Charlie Hebdo bevindt. Daar schieten ze iemand neer. Een andere omstander, tekenares Corinne Rey, dwingen ze onder bedreiging van haar dochtertje de toegangscode van het gebouw te geven.

Eenmaal binnen lopen de mannen doelgericht een zaaltje binnen waar op dat moment een redactievergadering van Charlie Hebdo gaande is. Rey, die onder een tafel dekking heeft gezocht, ziet hoe de mannen daar beginnen met een ijskoude liquidatieronde, onder het noemen van de namen van hun slachtoffers.

Ze schieten de gezichtsbepalende cartoonisten Georges Wolinski (80), Bernard Verlhac (bekend als Tignous, 57), Jean Cabut (Cabu, 75) en hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (Charb, 47) dood, plus enkele andere journalisten, de agent die Charb bewaakt, en Bernard Maris, een bezoekende econoom die regelmatig in het blad publiceert. Tekenaar Rénald Luzier (Luz) komt er levend vanaf omdat hij, zoals vaker, te laat is.

Vuurgevecht
Na vijf minuten is de moordpartij voorbij en lopen de mannen weer naar buiten. Daar komen ze in een vuurgevecht terecht met een eerste patrouillewagen die arriveert en twee agenten op mountainbikes. Op videobeelden die van deze fase van de operatie zijn gemaakt door omstanders is te zien hoe kalm en weloverwogen de mannen opereren.

Een getuige denkt uit hun optreden op te maken dat de daders zeer goed zijn voorbereid op hun missie. "Ze wisten tot op de centimeter en tot de seconde wat ze moesten doen." Een andere omstander denkt zelfs even dat hij kijkt naar Franse commando's, zo professioneel gaan de mannen te werk. De illusie wordt pas doorbroken als een van de mannen een gewonde politieagent op het trottoir met een schot door zijn hoofd liquideert. Het dodental komt daarmee op twaalf. Acht mensen zijn gewond van wie vier ernstig.

Op de filmpjes is te horen hoe de mannen roepen dat ze wraak hebben genomen voor de profeet Mohammed. "We hebben Charlie Hebdo vermoord!", klinkt het. Ook roepen ze 'Allahu akbar', Arabisch voor 'God is groot'. Volgens getuige Corinne Rey claimen de mannen van Al-Qaida te zijn, en spreken ze vloeiend Frans.

Spoorloos
Als de mannen klaar zijn, stappen ze in een klaarstaande zwarte Citroen, maar niet dan nadat een van hen nog een op straat gevallen object (een schoen?) oppakt en in de auto legt. Dan rijden ze met enige haast weg, slippen en botsen tegen een andere auto, waarbij de bestuurster gewond raakt. Zij verklaart later dat ze drie mannen in de auto ziet zitten. De daders rijden door, richting het noorden van Parijs, waar ze in het 19de arrondissement de Citroen achterlaten en een Renault Clio kapen. Dan verdwijnen ze.

De rest van de dag stromen de geschokte en verontwaardigde reacties en solidariteitsverklaringen uit de hele wereld binnen en wordt het Franse terreuralarm naar het hoogste niveau gebracht. President François Hollande spoedt zich naar de plek des onheils en belooft de daders 'zo lang als nodig op te jagen'. De Amerikaanse president Obama, die de aanslag 'lafhartig slecht' noemt, zegt de Fransen te willen helpen.

De Parijse politiemacht houdt de rest van de dag een klopjacht op de daders. Aan het eind van de middag vallen agenten twee woningen in het noorden van Parijs binnen, en lijkt het net zich te sluiten. 's Avonds meldt de Franse krant Libération dat drie verdachten, mannen van 34, 32 en 18 jaar oud, gelokaliseerd zijn. In ieder geval twee van hen zouden deze zomer zijn teruggekeerd uit Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden