Kalm blijven en doorgaan is het motto

Ajax-coach Frank de Boer onverstoorbaar als altijd na krappe zege in Leeuwarden

SC Cambuur 0 Ajax 1

Er zijn niet zo gek veel overeenkomsten te bedenken tussen de Britse vorstin en Ajax, maar met de uit Engeland overgewaaide koninklijke lijfspreuk kan ook de belangrijkste titelkandidaat prima uit de voeten. Keep calm and carry on (kalm blijven en doorgaan) is het devies in de slotfase van de competitie. De een gebruikt het om volgende week de negentigste verjaardag te vieren, bij de ander moet het leiden tot herovering van de troon op PSV en de daaruit voortvloeiende 34ste landstitel uit de historie, waarvan vijf in de laatste zes jaar.

Als iemand de verpersoonlijking is van dit levensmotto, dan is het Frank de Boer wel. Don't panic, don't panic, om maar eens een andere fameuze Engelse catchphrase te citeren (uit de mond van de ietwat paniekerige korporaal Jones in Daar Komen de Schutters) is aan hem prima besteed. Je verdenkt De Boer er zelfs van de schouders op te halen als achter hem z'n huis in brand staat. Daar waar hij verschijnt, doet het jachtige leven automatisch een pas terug.

Zie hem binnenstrompelen in het perskamertje van Cambuur, onverstoorbaar als altijd, ondanks z'n handicap, veroorzaakt door een afgescheurde achillespees. Vergeleken met hem loopt Queen Elizabeth rond als een kievit, maar niemand die het aan hem merkt. De krukken gaan keurig in de hoek, wat volgt is een verhandeling over de wedstrijd die klopt van begin tot eind.

De Boer spaart z'n eigen ploeg niet ('Wel controle, geen dreiging'), gaat uitvoerig in op z'n eigen twijfels (wel of niet Anwar El Ghazi in de basis, is het doorschuiven van Mitchell Dijks naar het middenveld wel zo'n goede zet) en raakt ook de kluts niet kwijt als midden in zijn verhandeling PSV op 1-0 komt tegen Willem II. De Boer weet ook wel dat kijken naar de concurrent pas zin heeft als het eigen ritme stokt. En dat doet het de laatste weken niet op een kleine faux pas tegen NEC (2-2) na. Met name de 2-0-zege op PSV in Eindhoven, met als grote bonus de koppositie, heeft het vertrouwen in een goede afloop enorm versterkt.

Zelfs op avonden wanneer Ajax slechts geen schim is van een aanstaand kampioen, is het zaak om niet in paniek te raken en te wachten op de mogelijkheden die altijd komen. Zeker tegen een opponent die zeventien plaatsen lager geklasseerd staat met liefst 54 punten minder in de bagage. Tegen het stugge SC Cambuur, dat bijna letterlijk vecht om lijfsbehoud, lijkt Ajax een uur lang in lethargie te verzanden totdat dat ene moment van brille voor opluchting zorgt. Invaller Anwar El Ghazi tekent voor het voorbereidende werk, voordat een trits van Cambuur-verdedigers zich over de voorzet wil ontfermen, is aanvoerder Davy Klaassen hen met een lepe kopbal te slim af. Meteen krijgt het verzet van de thuisclub het aanzien van een ruitje in het PSV-stadion.

In een poging er meer uit te halen dan een minieme nederlaag verlaat Cambuur de eigen stellingen, waardoor Ajax zeeën van ruimte krijgt om definitief orde op zaken te stellen. Om ook qua doelsaldo nog verder uit te lopen op concurrent PSV. Maar omdat Amin Younes liever pingelt dan scoort, topscorer Arek Milik een baaldag opneemt en ook El Ghazi meer oog heeft voor de ruimtes naast en boven het vijandelijke doel, blijft Cambuur in optische zin zicht houden op een puntendeling. Die komt er uiteindelijk niet, omdat het terugspeelgen al te zeer is ingedaald in de Leeuwarder lijven. Aan aanvallen gaan ze pas volgend seizoen weer denken, in de Jupiler League. En dat is slecht nieuws voor een speler als Jack Byrne, die bijna smeekt om medespelers die hem wél begrijpen.

Intussen bereidt Ajax zich voor op de slotfase van de competitie, waarin de Amsterdammers in eigen huis nog op FC Utrecht en FC Twente en op verplaatsing op Heerenveen en De Graafschap stuiten. In normale omstandigheden een te klaren klus, maar onder toenemende druk is geen enkele opdracht een simpele. Het devies? Juist. Kalm blijven en doorgaan. Aan Frank de Boer zal het niet liggen.

undefined

Man met het ijsbeentje

Naast de man met het masker (Jasper Cillessen) en de man met de krukken (Frank de Boer), had Ajax dit weekeinde ook een man met het ijsbeentje in de gelederen. Die eer was weggelegd voor Mike van der Hoorn. Eerst kwam de centrale verdediger nog in botsing met Cambuur-keeper Leonard Nienhuis, goed voor een gescheurd oor, eenmaal opgelapt werd een knietje in het dijbeen hem alsnog fataal. De Boer: "Mike heeft een ijsbeentje opgelopen en was duizelig vanwege die botsing. Maar dat oor blijft er wel aan."

Komende zondag, als Ajax in eigen Arena bekerfinalist FC Utrecht ontvangt, verwacht Van der Hoorn weer fit te zijn voor de confrontatie met z'n oude ploeg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden