'Kalifaat Isis is volkomen onwettig'

Een Isis-strijder zwaait met de vlag van de terreurgroep in de Syrische stad Rakka. Beeld REUTERS
Een Isis-strijder zwaait met de vlag van de terreurgroep in de Syrische stad Rakka.Beeld REUTERS

Wat Al-Kaida nooit is gelukt, heeft de soennitische terreurgroep Isis nu wél voor elkaar gekregen: het onder controle krijgen van een groot gebied in het hart van de Arabische wereld. "Isis denkt in termen van een wereldrevolutie", stelt  islamoloog en Trouw-redacteur Eildert Mulder.
"Maar ze geloven eigenlijk nergens in."

Het grondgebied van de Islamitische Staat strekt zich nu uit van het noorden van Syrië naar de Iraakse provincie Diejala, ten noordoosten van Bagdad. Het is een doorn in het oog van het Iraakse leger, dat steeds verder onder de voet wordt gelopen door de soennitische rebellen. Nu het kalifaat is uitgeroepen schrapt Isis ook de 'lokale elementen' uit hun naam. De laatste twee initialen, die stonden voor Irak en al-Sham, verdwijnen. De terreurbeweging gaat voortaan als IS (Islamitische Staat) door het leven.

Opvolger van Mohammed
Isis-leider Aboe Bakr al-Baghdadi is zondag aangesteld als 'kalief' van de Islamitische Staat. Dat betekent letterlijk vertaald 'opvolger'. "De eerste opvolgers van de profeet Mohammed werden zo genoemd", verklaart Eildert Mulder. "Een kalief wordt gezien als een door God geleide vorst. In de vroege middeleeuwen is er een groot moslimrijk geweest. In de huidige moslimwereld heerst een ideaal om terug te gaan naar zo'n wereldrijk zonder grenzen om de 'oemma', de Islamitische gemeenschap, te verenigen."

In een geluidsopname die zondag op internet verscheen, riep een woordvoerder van terreurgroep Isis de mensen in Noord-Irak op om trouw te zweren aan 'kalief' al-Baghdadi en hem te steunen. "De wettelijkheid van staten en organisaties geldt niet meer door de uitbreiding van de autoriteit van de kalief en de aankomst van zijn troepen in hun gebieden," aldus de woordvoerder.

Vaag concept
Allemaal grootspraak, vindt Mulder. "Dit kalifaat is een vaag concept. Het is volkomen onwettig. Een slecht doortimmerd plan. Volgens Isis zijn de huidige grenzen in het Midden-Oosten niet legitiem, omdat ze ooit zijn ingesteld door koloniale machten. De psychologie achter dit kalifaat is een groot verlangen naar eenheid. Volgens Isis moet de Islam weer de eerste godsdienst van de wereld worden. De extremisten beschouwen het als zondig dat ze geen sharia en kalief hebben. Met het kalifaat willen ze terug naar het oude moslimrijk dat bestond onder de eerste kaliefen van Medina."

Maar ondanks dit fanatieke imperialisme geloven de soennitische strijders eigenlijk nergens in, meent Mulder. "Ze hebben geen idealen, alleen een vaag besef van een islamitische wereldrevolutie. Het is een hele akelige club, gespeend van iedere vorm van humaniteit."

De Amerikaanse regering heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de rijen te sluiten met het oog op de dreiging die van de soennitische rebellen uitgaat. "De strategie van Isis in de regio is al enige tijd duidelijk", zei Jen Paki van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken tegen persbureau AP. "Het is een kritiek moment voor de internationale gemeenschap om samen een front te vormen tegen Isis en de vorderingen die zij heeft gemaakt."

De nieuwe kalief Aboe Bakr al-Baghdadi, volgens een foto die eerder dit jaar verspreid is door het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken. Beeld AFP
De nieuwe kalief Aboe Bakr al-Baghdadi, volgens een foto die eerder dit jaar verspreid is door het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden