KALENDER

Hebt u nog altijd niet besloten hoe u uw dagelijkse scheurdrang in 1995 zult bevredigen? Misschien is dan de geschiedeniskalender van het eerbiedwaardige blad Spiegel Historiael een tip. Het ding zal notoire betweters ongetwijfeld urenlang aan het toilet kluisteren.

ROB SCHOUTEN

Wat symboliseert de gang van de geschiedenis beter dan een kalender, moeten de geschiedvorsers gedacht hebben en dan voor iedere dag een historische vraag, op de achterzijde beantwoord met een weetje. Trivial Pursuit is ons te triviaal, wij bereiden een paar pittige vragen, bijvoorbeeld in de categorieën Cultuur, Indonesië, Tweede Wereldoorlog, Sport. Op 19 juni wilt u vast wel weten wanneer de eerste 'samenmelkerij' ontstond, en op 14 juli welke belangrijke wet er 77 jaar geleden door het Nederlandse parlement werd aangenomen.

Tegen de bedoeling in heb ik ten behoeve van potentiële kopers het hele jaar vast doorgenomen. Met boeiend resultaat. Zo vraagt men op 11 januari 'Wie nam in 343 deel aan de Synode van Sardica?' Die zoeken we op. Het juiste antwoord lijkt me ongeveer te luiden: een totaal van zo'n 375 bisschoppen uit oost en west. Nee hoor, 'Sint Servatius, bisschop van Tongeren', willen ze horen. Verkeerd gestelde vraag dus. Nog een (5 maart): 'Wanneer kom je het stadje IJlst tegen?' Antwoord: als je naar Sneek gaat of er vandaan komt, dunkt me. Fout: tijdens de Elfstedentocht.

Nu de antwoorden. Die worden leuker naarmate het jaar vordert. 20.10.1880, Abraham Kuyper richt de VU op en 'Kuyper zelf ging er theologie studeren, met name dogmatiek'. Kuyper student aan de VU? Kom nou. Gauw door naar 6.11: de 'Fries dichter' Troelstra richt de SDAP op. Fries dichter? De Oostenrijkse schilder Hitler richt de NSDAP op? 22 november, nee niet Kennedy, maar 'Welke Franse president had de Koning van Nederland als vader?' Weet u! Lodewijk-Napoleon Bonaparte, later keizer Napoleon III. Pa was echter koning van Holland.

16.12. gelukkig Nieuwjaar in zicht, maar eerst nog even blunderen: 'In feite is koningin Beatrix (. . .) rechtstreeks nakomeling van Willem Frederik, de broer van Willem van Oranje. Het Princessehof is genoemd naar de echtgenote (. . .) van de eerste Hollandse stadhouder uit het Friese geslacht, Johan Willem Friso.' Twee in één klap, Willem Frederik was geen broer van de Zwijger (maar Jan de Oude) en J. W. F. niet de eerste Hollandse stadhouder uit het Friese geslacht (maar Willem IV).

Wat wil een mens allemaal nog meer. U begrijpt, ik kan niet wachten op de volgende editie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden