Kalender 2006 ligt al klaar

Deze week een paar spellen uit de bridgekalender 2006, die deze week is verschenen. Eerst één waarbij je een slag moet duiken in een troefcontract. Het ophouden van een slag is een techniek die vooral bij het afspel van SA-contracten veel voorkomt, maar dit spel illustreert aardig dat in een troefcontract het ook wel eens goed kan zijn om een slag niet direct te pakken (zie diagram 1). We s t Noord Oost Zuid

Hoe zou u afspelen?

Stel dat u de aas neemt en ª AH ª speelt, waarna u ontdekt dat B blijft hangen. U kunt dan nog proberen om twee hartens te troeven in de dummy, maar hiervoor heeft u niet de communicatie. West zal aan slag komen en ª B kunnen incasseren, waarna u © B niet meer kunt troeven. Beter is het § V te duiken. Keer hierna via een afgetroefde klaveren terug naar de hand om © B te vertroeven, de verdediging maakt niet meer dan een troefslag, een klaveren en een ruiten.

In de kalender komen ook bied-en tegenspelproblemen aan de orde. Dit is een aardige tegenspelpuzzel (zie diagram 2). U mag plaatsnemen op de stoel van Oost.

West komt uit met § 9. De leider neemt met § A en speelt ª 8, genomen door west met ª H. West switcht naar © 3, via de vrouw voor de aas van de leider. Deze incasseert ª V, maakt ook § H en troeft § 5 af me¿ 3. Vervolgens gooit hij © 7 af op ª A. De leider troeft nu © 2 en speel¿ 4 van tafel. Waarmee voorkomt u een overslag, doo¿ B o¿ A te spelen?

U moe¿ B spelen. West zal dan de vrouw van zuid nemen me¿ H en de vierde klaveren spelen, die u troeft me¿ A. Als u dan weer schoppen speelt kom¿ 9 nog binnen in de surcoup. Zo verliest de leider drie troefslagen en een schoppenslag. Neemt u direct me¿ A, dan maakt u niet dan twee troefslagen. Uit het biedverloop kunt u opmaken dat wes¿ H nog moet hebben. Zuid heeft al drie azen laten zien en een regelmatige verdeling, dus als hij oo¿ H nog erbij gehad zou hebben, had hij wel 1SA geopend.

Ook bij het volgende SA-afspel, speelt informatie inwinnen uit het biedverloop een grote rol (zie diagram 3).

We s t Noord Oost Zuid 1 ª pas pas 1SA pas 3SA pas pas West komt uit met ª V voor uw heer. Hoe verder?

De crux is dat u moet bedenken dat west voor zijn 1 ª -opening we¿ H en § A moet hebben. Speel daarom in de tweede slag een kleine klaveren. West speelt de tien (als hij neemt heeft u drie klaveren slagen) voor de vrouw van de dummy, hierna schakelt u over op de ruitenkleur, waar u altijd drie slagen uit haalt voor precies contract. Stel u begint met over te steken in harten en een snit te nemen o¿ H. West komt dan aan slag en speelt schoppen door. Nu heeft hij zijn schoppen hoog met § A nog als entree.

Ook als de klaveren 4/2 zitten (stel west heeft § AB sec en een ruitje meer), is het spel niet down te krijgen. Nu zou west weliswaar in slag twee op kunnen stappen met § A, maar u kunt hem dan in het eindspel ingooien met schoppen, waarna hij va¿ H af mag spelen.

Tot slot nog een verrassend tegenspelprobleem voor oost (zie diagram 4).

West komt uit met © 3 (leider © 4) voor uw vrouw en speelt ook © A na (leider © 8, partner © 9). Wat nu? Vanuit oost ziet klaveren naspel er aantrekkelijk uit, maar de leider maakt dan simpel zijn contract door u¿ H eruit te snijden. Veel beter is om een hoge harten na te spelen. De leider moet dan troeven in de dummy en kan nog maar één keer snijden op u¿ H. Door de uitkomst kunt u beredeneren dat zuid nog een harten moet hebben. Immers met © B1093 was partner wel met © B uitgekomen. De leider had het u overigens wat moeilijker kunnen maken door in de tweede slag © 10 bij te spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden