Kakkerlakken

De nieuwe Ephi is in de maak en dit is aan Trouw te danken! Al een tijd word ik door mijn krant bewerkt om het vlees te laten staan. En, (h)eerlijk is (h)eerlijk, de lawine aan propaganda tegen vlees die Trouw al jaren over ons uitstort, heeft zijn doel niet gemist. Ik zit nu op een lage frequentie kankerverwekkende vezels en die zijn ook nog systematisch van biologische snit. Wat mij er deze zomer overigens niet van weerhield om de bezoekende hoofdredacteur van deze krant op een Italiaans konijn 'alla cacciatora' te trakteren. Want je kunt leiding geven aan een vleesarme persvoorhoede en toch nog met graagte in de stoofpot duiken, merkte ik.

Maar bij het lezen van Trouw gisteren begreep ik dat ik er al nog lang niet ben. De nieuwe mens in mij zal pas tot bloei komen als mijn maagwand met voldoende sprinkhanen en ringwormen wordt behangen. Na het lezen van enkele lezersreacties daalde ik alvast af naar de kelder om op eventueel aanwezige kakkerlakken te jagen. Zo gek nog niet, de vochtige ruimtes als proviandkast!

Helaas was ik er nog steeds niet, want op de pagina naast de foto van een naar een sprinkhaan happende mond, las ik dat ik medeschuldig was aan de Indonesische bosbranden! Volgens een opiniërende student biologie moet ik ieder product uit de supermarkt wikken, wegen en omkeren totdat ik zeker ben dat er geen palmolie met smaak van verbrande orang-oetan in zit. Hoe ik dat precies doen moet, vertelde hij er niet bij. Die hele pagina was trouwens niets anders dan een publicitaire boodschap voor het veganisme (nog steeds geen halve procent van de Nederlandse bevolking). Naast de student brak predikant Lageveen een lans voor een dierarm bijbels dieet. En omdat volgens hem veganisme ook in het Heilige Boek voorkomt, mag ik weigeren mijn wollen sokken aan te trekken of op het leder van mijn favoriete fauteuil te ploffen. Wel toegestaan: op een houten stoel in de kroeg gaan zitten om samen met Volkert van der G. (bekendste Nederlandse veganist) een tomatensapje achterover te gieten.

Bezat Trouw maar dezelfde drang om de moeder aller ellende aan de kaak te stellen. Ik bedoel de voedzame grond waarin al die giftige planten - luchtvervuiling, klimaatsverandering, CO2-pandemie, waterschaarste, ontbossing, migrerende mensenvloeden, honger, armoede - hun wortels schieten. Helaas vind je in de krant bar weinig terug over onze krankzinnige werelddemografie en op termijn dodelijke overbevolking. Ik in ieder geval niet, op een artikel na uit 2011 over de 7 miljardste aardbewoner. We weten allang dat wie over geboortebeperking in bijvoorbeeld Afrika begint, voor een smerige neokolonialist wordt uitgemaakt.

Voor de goede orde, die sommigen niet schijnen te begrijpen: strijden tegen broeikaseffecten en een schoon milieu is niet links en politiek correct net zomin als alarm slaan over de demografische ontwikkeling rechts zou zijn. Beide acties zijn onmisbaar. En verder: een klimaattop die demografie niet prominent wil agenderen is links noch rechts, maar doodgewoon blind en hypocriet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden