Kagame: Rwanda pleegt geen aanslagen in het buitenland

"Het idee dat ik een internationaal doodseskader zou hebben, is belachelijk. De mensen die mij beschuldigen van aanslagen op Rwandezen in het buitenland, moeten maar met bewijzen komen." Dat zei de Rwandese president Paul Kagame tegen Trouw in de hoofdstad Kigali op de aantijgingen dat hij tegenstanders in het buitenland probeert uit te schakelen.

Hij deed de uitspraken afgelopen vrijdag, de dag dat Rwanda zes Zuid-Afrikaanse diplomaten uitzette - een reactie op het uitzetten van drie Rwandese diplomaten door Zuid-Afrika. Het trio zou betrokken zijn bij een inval in een woning van een Rwandese ex-legerleider in Johannesburg. Die was niet thuis. Volgens Reuters is het drietal verbonden aan de Rwandese ambassade en inlichtingendiensten.

Het incident heeft de betrekkingen tussen de twee landen in rap tempo verzuurd en kan gevolgen hebben voor de regio. Want ook diplomaten uit Rwanda's buurland Burundi zijn Zuid-Afrika gisteren uitgezet op verdenking van betrokkenheid. Rwanda en Zuid-Afrika spelen beide een rol in het door geweld verscheurde Oost-Congo, dat grenst aan Rwanda. Zuid-Afrika heeft er vredesmilitairen, terwijl de internationale gemeenschap Rwanda ervan verdenkt banden te hebben met rebellen daar.

Ex-generaal Faustin Kayumba Nyamwasa vluchtte in 2010 naar Zuid-Afrika. Hij schreef een kritisch rapport over president Kagame. Nyamwasa, verbonden aan de Rwandese oppositiepartij in ballingschap RNC, schreef dat Kagame autoritair regeert en corrupt is. In 2010 overleefde hij twee aanslagen. Een andere prominente Rwandees, ex-inlichtingenchef Patrick Karegeya die in 2006 naar Zuid-Afrika vluchtte, werd op Nieuwjaarsavond gewurgd gevonden in Johannesburg.

Kagame ontkent elke betrokkenheid. Tijdens het interview herhaalde hij zijn eerdere woorden: "Het zou hypocriet zijn om te beweren dat ik Karegeya's dood betreur. Rwanda heeft geen opdracht gegeven tot de moord, maar ik zou er geen spijt van hebben als dat wel zo was. Hij vormde een bedreiging voor de veiligheid van Rwanda." Kagame verdenkt dissidenten als Karegeya en Nyamwasa ervan achter mortieraanvallen op Kigali te zitten. Op de vraag of er contact is geweest tussen Kagame en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma over de aanval op Nyamwasa, zei Kagame: "De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben niks van zich laten horen. In de pers wordt enkel de RNC geciteerd. Je zou toch verwachten dat de autoriteiten van het land waar de aanval zou hebben plaatsgevonden een verklaring afleggen over lopend onderzoek."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden