Kader uit DDR al afgerekend op dopingbeleid

In zijn boek 'Doping, het circus van list en bedrog', citeert de Belgische journalist Paul Keyzers de Amerikaanse zwemster Deena Dearduff. “Wij Amerikaansen hadden brede schouders en ik had altijd gedacht dat wij reusachtig groot waren. Maar vergeleken bij die DDR-zwemsters verzonken we in het niets. Zij waren twee keer zo groot en hadden spieren waarvan wij alleen maar konden dromen. Ik weet nog hoe we naar de startblokken liepen en ik plotseling een zware mannenstem achter me hoorde. Ik begreep niet waarom er een man mee opstapte. Tot ik omkeek: het bleek een Oost-Duitse zwemster te zijn.”

JOHAN WOLDENDORP

Dearduff, destijds wereldrecordhoudster op de 100 meter vlinderslag, praat over het EK in Belgrado, in 1973. De DDR-oogst was buitenproportioneel: tien gouden medailles (van de veertien die er te verdienen waren) en liefst zeven wereldrecords. Het jaar ervoor waren Dearduff en de haren op de Olympische Spelen van München nog veel sterker gebleken. Tegenover acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles kon de Oost-Duitse zwemploeg slechts viermaal zilver en twee keer brons stellen. De inhaalrace mocht er zijn, die was ronduit verpletterend. Tussen de regels van het citaat van Dearduff laat zich gemakkelijk lezen dat de Amerikaanse zwemsters de weg naar de apotheek en de snoeppot ook wel wisten te vinden. In hetzelfde boek doet gewichtheffer Ken Patera uit de VS luchtig uit de doeken hoe hij op de Spelen van München zijn Sovjet-concurrent Aleksejev zou verslaan, nadat die in 1970 nog wat meer kilo's omhoog sjorde dan hij. Patera: “Tijdens dat WK bestond het enige verschil erin dat ik me zijn dopingfactuur niet kon veroorloven. Nu wel. In München zullen we zien wiens anabole steroïden de beste zijn, de zijne of de mijne.” De kredietwaardigheid van Patera was dan wel toegenomen, Aleksejev had kennelijk een nieuw adresje gewonnen: hij won goud.

Het zijn niet zozeer onthullingen als wel anekdotes over een periode waaraan de tijdgeest niet geknabbeld heeft. Voor anabole steroïden lees je EPO en/of andere onontdekte (hormoon)preparaten en de verhalen hebben meteen een hoge actualiteitswaarde. Daarom doet het hypocriet aan dat de Berlijnse procureur-generaal volgend jaar zeker dertig officials, artsen en coaches uit de sportieve glorietijd van de DDR voor de rechter wil slepen. Zij moeten zich verantwoorden voor het ontoelaatbare gebruik van spierversterkers, nadat bij een gewichtheffer de borsten moesten worden geamputeerd. Zo schijnt dat spul nu eenmaal te werken: operatief ingrijpen hoeft niet wanneer je je als man wilt laten ombouwen tot vrouw. Na een strenge anabolenkuur kun je zo de Playboy in. De betreffende pg, Schüfgen, gaf bij de lancering van het bericht trouwens zelf al de beperkingen van zijn 'heilige' missie aan: de slachtoffers werden bij medische controles na wedstrijden negatief bevonden, terwijl het op de drempel naar 1997, ruim zeven jaar na de Wende, moeilijk valt te bewijzen dat de medische klachten het rechtstreekse gevolg van het gebruik van verboden stimulerende middelen zijn.

Voor het juiste begrip: geen goed woord voor het systematische dopingbeleid in de DDR, dat gemakkelijk - en waarschijnlijk met recht - als een vorm van misdaad tegen de menselijkheid kan worden omschreven. Het vroegere Oost-Duitse kader is daar al grotendeels op afgerekend. In het schaatsen (een sport die door Schüfgen niet als verdacht wordt gebrandmerkt; waarschijnlijk te klein bevonden) was er na de Duitse hereniging nog emplooi voor trainers uit de DDR, van de besmet verklaarde sporten (atletiek, gewichtheffen, wielrennen en zwemmen) heeft slechts een enkele bondscoach zijn vakmanschap over de grens kunnen uitdragen. De in Zwitserland werkende wielertrainer Lindner, om er één te noemen. Bij schaatswedstrijden in (Oost-)Berlijn zie je van de coryfeeën van weleer alleen Christa Rothenburger en haar man, (privé-)trainer Luding, op de tribune.

Komt het tot een zaak, dan wordt het een showproces. Tenzij wereldwijd de verantwoordelijken voor het aanzetten van onoirbaar dopinggebruik voor de rechter worden gesleept. Wegens in feite dezelfde misdaad tegen de menselijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden