'Kaddafi is bereid het veld te ruimen'

Een Libische vrouw leert omgaan met geschut van de rebellen in Benghazi. ©Reuters Beeld
Een Libische vrouw leert omgaan met geschut van de rebellen in Benghazi. ©Reuters

Kolonel Kaddafi is volgens de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé bereid op te stappen als leider van Libië. Dat zouden 'gezanten' van zijn regime hebben gezegd.

Van onze redactie buitenland

Wie de gezanten zijn, maakte Juppé niet duidelijk, en of ze betrouwbaar zijn ook niet. Frankrijk zelf ontkende maandag nog met klem dat het in contact staat met de Libische leider. Maar, zei Juppé gisteren: "Iedereen is in contact met iedereen. Het Libische regime stuurt overal boodschappers heen, naar Turkije, New York, Parijs."

Duidelijk is dat alle partijen in het conflict in Libië op zoek zijn naar een politieke uitweg, óók de coalitie tegen Kaddafi. Aanstaande vrijdag is er een nieuwe bijeenkomst in Istanbul van hun zogenoemde 'Contactgroep'. Na vier maanden vruchteloze strijd hopen de deelnemers op 'realistische en pragmatische' oplossingen voor het probleem dat Libië inmiddels is geworden, aldus een Navo-woordvoerder.

De Navo stelde gisteren ook dat het bondgenootschap zo nodig door zal bombarderen tijdens Ramadan, de heilige maand voor moslims die dit jaar in augustus valt. "Als de troepen van Kadafi doorgaan met het bestoken van de Libische bevolking, zal de Navo haar mandaat gebruiken."

Syrië
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de bestorming van de Franse en Amerikaanse ambassades in Syrië 'in de scherpste bewoordingen' veroordeeld. De raad riep de Syrische autoriteiten op diplomatieke posten te beschermen.

Boze aanhangers van de Syrische president Basjar al-Assad vielen maandag de ambassades van Frankrijk en de Verenigde Staten aan, terwijl veiligheidstroepen niet zouden hebben ingegrepen.

De aanvallen volgden op een bezoek vorige week van de Amerikaanse en Franse ambassadeurs aan de stad Hama, waar werd geprotesteerd tegen het bewind van Assad.

De Syrische ambassadeur bij de ­Verenigde Naties zei in een reactie dat de VS en Frankrijk de feiten rond de aanvallen verdraaien en overdrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden