Kadafi's troepen achtervolgen rebellen tot in Tunesië

Regering in Tunis is zeer verontwaardigd; Tunesisch leger doodt een aantal Libische militairen en neemt anderen gevangen

De strijd in Libië heeft nu ook Tunesië bereikt. Gisteren kwam het tot gevechten aan de Tunesische kant van de grens tussen militairen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Kadafi en het Tunesische leger.

De Libische rebellen wisten anderhalve week geleden de grenspost tussen Wazin (Libië) en Dehiba (Tunesië) in handen te krijgen. Die post is belangrijk voor de aanvoer van wapens en goederen naar haarden van opstand in het bergachtige westen van Libië. Woensdag wisten troepen van Kadafi de post te herovereren. Daarna achtervolgden Kadafi's manschappen - rijdend in SUV's en bewapend met afweergeschut, raketwerpers en automatische wapens - de rebellen tot over de grens in Tunesië, waar ze gisteren in colonne de Tunesische plaats Dehiba binnenreden.

De regering in Tunis - zelf het resultaat van het verjagen van de autoritaire president Ben Ali - toonde zich diep verontwaardigd. Ze eiste het onmiddellijke vertrek van de Libische troepen. Tunesische militairen zouden een deel van Kadafi's mannen gevangen hebben genomen na een negentig minuten durend gevecht. Een onbekend aantal Libiërs is gedood en minstens drie Tunesiërs zouden gewond zijn geraakt. De opstandelingen verklaarden gisteren aan het einde van de middag de grenspost weer in handen te hebben.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr waarschuwt dat het geweld mensen verhindert naar Tunesië te vluchten. De laatste weken zijn met name veel Libische Berbers naar het buurland uitgeweken - zoveel dat de opvangkampen overvol zitten.

Gisteren werden ook zware explosies gemeld vanuit Misrata, 200 kilometer ten oosten van Tripoli. Vanaf het vliegveld, dat in handen is van Kadafi's troepen, zouden raketten en mortiergranaten op woonwijken zijn afgeschoten die minstens zes mensen zouden hebben gedood. Tientallen gewonden moesten naar de ziekenhuizen.

Donderdag waren volgens artsen al twaalf doden gevallen, maar de rebellen meldden toen wel dat ze Kadafi's manschappen flink hadden teruggedrongen. Het centrum van Misrata is in handen van opstandelingen en wordt al weken belegerd.

Soedanees Al-Kadafi Ahmed: Wij moesten dreiging Al-Kaida keren
Kolonel Kadafi huurt Afrikaanse strijders in met de boodschap dat ze gaan vechten tegen Al-Kaida. In een interview met persbureau AFP meldt een gevangengenomen Soedanees uit Darfur dat hij al sinds 2009 in Libië werkte als metaalbewerker. De man, die zich Al-Kadafi Ahmed noemt, naar de Libische leider, zegt op 28 maart te zijn geworven voor de strijd.

"Ik ben gerecruteerd door de Revolutionaire Garde in Tripoli. De aanvoerders van de garde zeiden me dat we de dreiging van Al-Kaida in Libië moesten voorkomen. Onze taak was auto's te doorzoeken en de toegangswegen tot de steden te bewaken. Ik heb drie dagen doorgebracht bij Galaa, nabij Jefren (in het westen van Libië, red.). Niets. Geen Algerijnen, geen terroristen, niks geen salafisten." Hem was 1000 dinar beloofd, omgerekend 574 euro. De gevechten die losbarstten bij Jefren werden gewonnen door de rebellen. "Doden, gewonden aan beide kanten, het was gruwelijk." De Soedanees zegt dat hij niet heeft geschoten, anders dan drie vrienden, die allen omkwamen. Hij gaf zich direct over. Al-Kadafi Ahmed leeft nu in een school in Zenten die tot gevangenis is omgebouwd, samen met andere Soedanese huurlingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden