Kadafi ook diplomatiek in de aanval

Catherine AshtonBeeld epa

De gevechten in Libië gaan onverminderd voort. Woensdag hebben ze weer vele tientallen mensen het leven gekost. De Libische leider Moeammar Kadafi lijkt inmiddels ook op diplomatiek niveau alles uit de kast te halen. De inspanningen zouden vooral op buurland Egypte, de Europese Unie en de NAVO gericht zijn.

Verschillende bronnen meldden dat vliegtuigen van het bewind in Libië vertrokken zijn voor een missie die ze onder meer in Caïro, Brussel en Lissabon zou brengen. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, willen de afgevaardigden, die relatief gematigde aanhangers van Kadafi zouden zijn, gesprekken voeren met hoge diplomaten die betrokken zijn bij vergaderingen van de EU en de NAVO in Brussel. Die hebben donderdag en vrijdag plaats.

Tijdens de topbijeenkomsten van de EU en de NAVO spreken afgevaardigden van de lidstaten onder meer over het instellen van een vliegverbod boven Libië.

De NAVO-lidstaten zijn het erover eens dat internationale steun noodzakelijk is voor militair optreden in Libië. "Als je steun hebt van de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie, de NAVO en mogelijk de Europese Unie, dan heb je elk land binnen een straal van 8000 kilometer rond Libië. Dat geeft een zekere mate van legitimiteit", aldus een NAVO-functionaris.

De fractieleider van de liberalen in het Europarlement, Guy Verhofstadt, heeft gezegd dat met een 'ja' van de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie en de EU een vliegverbod mogelijk is, ook als de VN-Veiligheidsraad door een veto van Rusland of China daar niet voor stemt.

Een groot deel van het Europees Parlement wil ook dat de EU de door opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad erkent als het overgangsregime in dat land. EU-buitenlandchef Catherine Ashton voelt hier echter niets voor. Ze zei dat het aan de lidstaten is om de raad al dan niet te erkennen. Volgens bronnen in Brussel voelen diverse lidstaten, waaronder Nederland, er niets voor het Libische overgangsregime te erkennen voordat duidelijk is wat voor vlees ze in de kuip hebben en of de raad voldoende steun geniet van de bevolking.

Twee vertegenwoordigers van de Nationale Raad waren dinsdag in Straatsburg om hun zaak te bepleiten. Ze willen niet alleen erkenning van de EU, maar ook een no-flyzone, economische en technische hulp en wapens. Een militaire invasie wijzen ze af.

Kadafi heeft aangekondigd dat als het Westen een vliegverbod boven Libië instelt, de burgers van het Noord-Afrikaanse land de wapens zullen opnemen. De bevolking zal door de maatregel namelijk inzien dat de buitenwereld "Libië in handen wil krijgen en de olie wil stelen". Daarnaast heeft hij gewaarschuwd dat eventuele buitenlandse inmenging grimmige consequenties zal hebben voor de veiligheid in Noord-Afrika, het Middellandse Zeegebied en Europa. Hij zou deze boodschap hebben doorgegeven aan 'zijn vriend', de Griekse premier George Papandreou.

De VN-Veiligheidsraad spreekt een dezer dagen over een no-flyzone boven Libië.


Rebellen met een raketlanceerinstallatie. Op de achtergrond een brandende olieopslagplaats.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden