Opinie

Kabinetsvoorstel immigratie riekt naar xenofobie

Wie meent dat we met het nieuwe kabinet een goede kant opgaan, moet de immigratieparagraaf van het concept-regeerakkoord eens nauwkeurig lezen. De zes A4’tjes tekst getuigen van kortzichtigheid en symboolpolitiek.

Bovendien ruiken de voorstellen naar xenofobie, verpakt in mooie woorden met de bedoeling aan de chronisch ontevreden landgenoten een signaal te geven dat ze serieus worden genomen.

Een van de plannen om immigratie tegen te gaan, raakt me in het bijzonder. In 2002 werd ik op reis door Brazilië verliefd op een vrouw, hetgeen uitmondde in een serieuze relatie. Had je me destijds verteld dat de overheid, door Europese regels gedwongen en nadat we de zogeheten België-route hadden gevolgd, mijn geliefde pas in 2009 een verblijfsvergunning zou gaan verstrekken: ik had je voor gek verklaard.

Maar het kan blijkbaar nog erger. Het nieuwe kabinet wil af van die omweg, die ook wel bekend staat als de Europa-route. Of het lukt deze anti-immigratiemaatregel daadwerkelijk tot uitvoering te brengen, is nog maar de vraag, omdat de EU-richtlijnen moeten worden aangepast. Helemaal uitgesloten is dat op de lange duur toch niet, omdat Wilders van plan lijkt om met een uitgebreide Europese tour de geesten rijp te maken.

Maar waar hebben we het over? Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van justitie zijn er niet meer dan 753 succesvolle volgers van de ’Europa-route’ over een periode van vier jaar (2005-2008). Bovendien is in verreweg de meeste gevallen sprake van lange en oprechte huwelijken tussen de twee partners. Wie deze mensen dat recht wil ontzeggen, is ver verwijderd geraakt van de basis.

Poortinga beschreef in ’De Braziliaanse bruid’ (uitgeverij Aspekt) zijn ervaringen met het Nederlandse immigratiebeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden