Kabinetsplan om rente op studielening te verhogen uiterst onzeker, de Eerste Kamer is kritisch

Studenten demonstreerden op het Malieveld tegen de invoering van het leenstelsel. Beeld ANP

Het kabinetsplan om de rente op studieleningen te verhogen hangt aan een zijden draad. Senator Anne-Wil Duthler, ex-VVD’er, stemt naar alle waarschijnlijkheid tegen het wetsvoorstel.

“Mijn onzekerheden zijn niet weggenomen door de minister”, zei Duthler vanavond laat aan het einde van het debat over de renteverhoging in de Eerste Kamer. “Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van het voorstel. Als de rente bijvoorbeeld stijgt, stijgt ook de studieschuld. Dat kan in de toekomst ook effect hebben op het aangaan van een hypotheek.”

Duthler, ex-VVD’er en inmiddels zelfstandig senator, heeft een cruciale stem. De voltallige oppositie stemt naar verwachting tegen het plan. Dat gebeurde vorig jaar ook in de Tweede Kamer. Als Duthler het plan niet ziet zitten, komt de wet niet door de Eerste Kamer en is de kans klein dat die in een later stadium, als de senaat een nieuwe samenstelling kent, alsnog wordt aangenomen.

In het regeerakkoord is afgesproken om de rente op studieleningen te laten aansluiten bij de tienjaars- in plaats van de vijfjaarsrente. In de praktijk betalen studenten dan meer rente over hun schuld. Het levert de schatkist in 2025 1 miljoen euro op en 226 miljoen in 2060, rekende de minister voor. Duthler: “Ik vraag me af wat het effect is op de begroting voor nu? Het lijkt me uiterst klein.”

Staatskas

Dat het geld wordt gebruikt om de begroting op orde te krijgen, stuitte veel senatoren tegen de borst. Arda Gerkens van de SP zei daarover: “De pijn zit ’m erin dat het gaat om het spekken van de staatskas. Het is alsof we belazerd zijn. Wat is de volgende wijziging?” Met dat laatste doelt de SP-senator op het leenstelsel voor studenten dat in 2015 werd ingevoerd. Destijds werd afgesproken dat de opbrengsten van dat leenstelsel zouden worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs. PvdA-senator Jopie Nooren vult aan: “Deze stap wordt nu gezet. Maar wie zegt ons dat dit geen precedentwerking in de hand werkt.”

Het andere bezwaar van de senatoren tegen de renteverhoging is dat studenten straks nog meer moeten terugbetalen. Senator Nooren: “Alles kraakt aan dit wetsvoorstel. De indruk wordt gewekt: studenten kunnen wel even meebetalen aan de begroting.” 

Lees ook:

Een hogere rente op je studielening, wat betekent dat? Vier vragen en antwoorden

De Eerste Kamer debatteert dinsdag over het plan om de rente op studieleningen te verhogen. Wat heeft dit voor gevolgen voor lenende studenten? Vier vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden