Kabinetsbesluit over ABN Amro aanstaande

ABN Amro topman Gerrit Zalm in 2013 bij de presentatie van de jaarcijfers.Beeld ANP

Het kabinet lijkt snel een besluit te gaan nemen over de beursgang van ABN Amro. De ministerraad zal naar verwachting morgen de knoop doorhakken over de bank, melden bronnen op het Binnenhof aan het ANP. ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm noemde het vanmiddag 'goede' en 'mooie' geruchten.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro.

De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder in dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (62) noemde dat vorig jaar november een redelijke inschatting. Volgens hem kan de opbrengst uiteindelijk het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Nederlandse staat heeft gekost.

Twee maanden geleden was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Ook kwam er een affaire in Dubai aan het licht, waar een aantal ABN-medewerkers de interne regels heeft overtreden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën blies toen - op 27 maart - op het laatste moment een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

Dat lijkt er nu twee maanden later weer te zijn, onder andere doordat de raad van bestuur bij nader inzien afzag van de salarisverhoging.

Topman Zalm zei vandaag dat het toen verstandig was om de beursgang uit te stellen. Volgens hem waren er nog heel wat vragen in de Tweede Kamer die nu zijn beantwoord. "Dat doe je eerst voordat je als kabinet het besluit neemt."

Wat Zalm betreft, is de rust voldoende teruggekeerd. Hij vindt het plezierig dat de ondernemingsraad vertrouwen in de raad van bestuur heeft uitgesproken.

Veel meer wilde de ABN-bestuursvoorzitter niet kwijt. Pas als het kabinet een besluit heeft genomen wil hij een reactie geven. Het zijn 'goede' en 'mooie' geruchten, zei Zalm nog wel.

Minister Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat het mogelijk is om een eerste tranche van de aandelen ABN nog voor het einde van dit jaar te verkopen.

Bij RTL Z zei hij dinsdag dat door ABN de afgelopen tijd goede stappen zijn gezet richting herstel van rust en vertrouwen. De excuses die ABN-topman Gerrit Zalm vorige week heeft gemaakt over de salarisverhoging waren volgens de minister een 'belangrijk en sterk signaal'.

ABN wilde vandaag niets kwijt over het mogelijke kabinetsbesluit. "Wij wachten rustig op de brief van de minister", aldus een woordvoerder.

Vorig jaar behaalde ABN Amro een nettowinst van 1,13 miljard euro. In het eerste kwartaal van dit jaar was met 543 miljoen euro sprake van het hoogste kwartaalresultaat in vier jaar.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

Schim van megabank van weleer

De staatsbank die sinds 2009 onder leiding staat van oud-minister van financiën Gerrit Zalm is maar een schim van het vroegere ABN Amro.
Eind 2006 werkten er nog 107.000 mensen voor ABN, verspreid over meer dan 50 landen. Eind 2014 waren er nog circa 22.000 over - waarvan ruim 18.000 in Nederland - in 21 landen. De bank is vooral actief in Europa, maar bedient ook nog klanten in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.
ABN Amro was begin deze eeuw nog dé bank van Nederland, een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een vijandige overname en opsplitsing in 2007 en vervolgens de financiële crisis in 2008 brachten het concern echter aan de rand van de afgrond.
De ondergang werd voorkomen door de Nederlandse overheid, die met haar redding een bescheiden comeback mogelijk maakte.
De wortels van de bank liggen in 1824, het jaar waarin Koning Willem I de Nederlandsche Handel-Maatschappij oprichtte. ABN Amro zelf ontstaat in 1991 uit een fusie tussen de ABN en de Amsterdam-Rotterdam Bank (Amro). Het fusiebedrijf timmert aan de weg met diverse grote overnames in het buitenland en krijgt eind jaren negentig een notering aan de New York Stock Exchange.
De ambities van de bank blijken ook uit het nieuwe hoofdkantoor, dat in 1999 aan de Amsterdamse Zuidas verrijst. ABN Amro boekt in die jaren steeds meer winst, maar het lukt de bank niet de hoge kosten omlaag te brengen. De koers van het aandeel ABN Amro blijft hierdoor relatief laag, wat de internationale expansie belemmert.
Onder leiding van topman Rijkman Groenink wordt ABN Amro uiteindelijk zelf overnameprooi. Begin 2007 krijgt de bank het aan de stok met een activistische aandeelhouder die wil dat ABN wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Later in het jaar wordt dit werkelijkheid, wanneer een bankentrio bestaande uit het Belgische Fortis, het Britse RBS en het Spaanse Banco Santander een bod doet op de bank voor een ongekend hoog bedrag van 72 miljard euro.
Vlak na de overname breekt de mondiale financiële crisis uit en ziet toenmalig minister van financiën Wouter Bos zich gedwongen miljarden uit te trekken voor de nationalisering van de Nederlandse delen van ABN en Fortis. In totaal werd de afgelopen jaren zo'n 30 miljard euro betaald voor de bedrijfsonderdelen die verder gingen als het 'nieuwe' ABN Amro en verzekeraar ASR.
De manier waarop ABN Amro voorafgaand aan de overname van 2007 werd bestuurd, is de afgelopen jaren symbool geworden voor de mentaliteit die aan de basis stond van de financiële crisis. Journalist Jeroen Smit schreef over de ondergang van de bank de bestseller 'De Prooi, Blinde trots breekt ABN Amro'. Het boek is later verfilmd in een driedelige televisieserie met acteur Pierre Bokma in de hoofdrol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden