Kabinetsbeleid bedreigt kleine scholen

Veel kleine scholen in het voortgezet onderwijs dreigen dicht te moeten. Dat is het gevolg van een maatregel die juist kleinschalig onderwijs moet bevorderen.

„Het kabinet draait kleine scholen de nek om”, zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. De raad loopt te hoop tegen het plan om de ’fusieprikkel’ af te schaffen.

Die houdt in dat scholen die zijn gefuseerd tot een brede scholengemeenschap extra geld krijgen. Het kabinet wil daarvan af; het wil geen ’leerfabrieken’, maar juist kleinschalig onderwijs bevorderen.

Maar afschaffing van de fusieprikkel werkt averechts, stelt de VO-raad. Die maatregel kost de scholengemeenschappen 84 miljoen euro en dat kunnen zij maar op twee manieren opvangen: door klassen te vergroten of door kleine (en vaak dure) vestigingen te sluiten.

„Door deze maatregel moet ik 10 procent bezuinigen”, zegt rector Henk Kevelam van CSG Groningen (3600 leerlingen, zeven vestigingen). „Er zit niets anders op dan een van onze plattelandsvestigingen te sluiten.” De Orchidee Scholengroep in de Achterhoek (4600 leerlingen, 18 locaties) kan het sluiten van vestigingen ontlopen, maar moet klassen van ver boven de dertig leerlingen inrichten. „Wij zijn niet de leerfabriek waar de politiek zo tegen is”, zegt directeur Henk van der Esch. „Onze lerarenteams kennen hun leerlingen. Maar zulke grote klassen zijn volstrekt onverantwoord.”

De fusieprikkel is bedacht in de jaren negentig. Kleinere scholen, vaak op het platteland, konden niet zelfstandig overleven. Bij fusie verloren ze de vaste overheidsvergoeding waarop zij als zelfstandige school recht hadden. Het ministerie besloot toen de gefuseerde scholen ter compensatie een bonus te geven. Zo konden fusiescholen kleine vestigingen openhouden. Slagter is woedend dat die bonus verdwijnt. Juist omdat de overheid wilde dat ook plattelandsjongeren dichtbij huis naar school konden, hebben scholengemeenschappen zich over noodlijdende kleintjes ontfermd. „De overheid toont zich uiterst onbetrouwbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden