Kabinet zinspeelt op toets voor oprukkend staatsfonds

Minister Bos van financiën sluit niet uit dat er een toets komt op investeringen van buitenlandse staatsfondsen in Nederlandse bedrijven. Of de toets er komt, hangt af van internationaal overleg.

Bos zei dit gisteren na afloop van de ministerraad. Het kabinet besprak gisteren een rapport van Bos en minister Van der Hoeven van economische zaken over het gedrag van zogenoemde sovereign state funds. Dat zijn investeringsfondsen in handen van buitenlandse regeringen. Met name China en Arabische (olie)landen investeren via die fondsen kapitaal in westerse economieën.

Bos benadrukte gisteren dat deze fondsen zich in Nederland tot nu toe voorbeeldig gedragen. Ze streven nooit meerderheidsbelangen na en willen ook geen zeggenschap in de ondernemingen. Bovendien is er genoeg regelgeving om vooralsnog te zorgen dat de risico's klein blijven.

Tegelijkertijd, aldus de bewindsman, zijn de fondsen machtig en hebben die landen andere politieke regimes, waardoor politieke motieven een rol kunnen gaan spelen bij investeringsbeslissingen.

Het kabinet wil niets op eigen houtje doen en via bijvoorbeeld het IMF met andere landen overleggen. Bos wees op Groot-Brittannië, dat al wel een toets kent. Hij zei zich voor te kunnen stellen dat de Nederlandse regering bij een investering wil onderzoeken of de nationale veiligheid in het geding kan komen of dat een publiek belang in gevaar komt. Bij investeringen in de media zei hij zich voor te kunnen stellen dat bij een investering wordt gekeken of de pluriformiteit van de pers in gevaar komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden