Kabinet ziet niets in een lager pensioen voor volgende generaties

wetsvoorstel 50Plus en andere partijen willen een hogere rekenrente voor pensioenfondsen. Dat pakt slecht uit voor jongeren.|

Het Centraal Planbureau verwacht dat, mocht het plan van een aantal politieke partijen doorgaan, de pensioenen van jongere generaties ernstig in gevaar komen. De berekeningen van het planbureau zijn voor het kabinet aanleiding een intiatiefwetsvoorstel van 50Plus, gesteund door PVV en SP, af te wijzen.


50Plus en andere partijen willen, nu de rente zo laag is en pensioenfondsen in de problemen komen, de fondsen al dan niet tijdelijk toestaan te rekenen met een hogere rente. Naarmate die rente hoger is, zijn de bezittingen - althans in theorie - ook meer waard en kan een fonds dus beter aan de verplichtingen voldoen. Wordt de rente nu op bijvoorbeeld 2 of 4 procent gesteld, dan is de dreiging van een korting op de pensioenuitkeringen voorlopig verdwenen en kan zelfs mogelijk ook de inflatie weer gecompenseerd worden.


Het grote nadeel is dat de oudedagsvoorziening van mensen geboren na 1960 met zo'n maatregel in gevaar komt, zeker als de werkelijke rente niet snel stijgt.


Pensioenfondsen moeten tegenwoordig voor de opbrengst van hun beleggingen en dus voor wat er uiteindelijk beschikbaar is voor de uitkeringen, rekenen met een gemiddelde werkelijke rente. Die is al langer historisch laag. Met als gevolg dat het steeds moeilijker wordt aan de verplichtingen aan gepensioneerden te voldoen.


50Plus stelt in het wetsvoorstel dat het verantwoord is tijdelijk met een hogere rente te rekenen. Daarbij wordt erop gewezen dat de lage rente vooral wordt veroorzaakt door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Dat kan niet eeuwig duren en daarom is een tijdelijke fictieve rente gerechtvaardigd.


Het CPB berekent dat met een tijdelijke rente van bijvoorbeeld 2 procent een pensioenfonds zo'n 12 procent ruimer in zijn jasje zal zitten. Bij een rekenrente van 4 procent gaat het zelfs om 39 procent. Dergelijke cijfers zouden inderdaad betekenen dat pensioenfondsen de uitkering op korte termijn weer kunnen koppelen aan de inflatie en mogelijk zelfs aan een stijging van de welvaart.


Maar alles hangt af van wat de werkelijke rente doet en daar is volgens het planbureau geen zinnig woord over te zeggen. Bij het langer vasthouden aan een rekenrente van 4 procent zijn de effecten voor jongere generaties zelfs dramatisch. Dan kan het gebeuren dat bijvoorbeeld voor mensen geboren na 2012 15 tot 31 procent minder kapitaal beschikbaar is. Dergelijke 'generatie-effecten' zijn voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken onaanvaardbaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden