Kabinet zet afvloeiingsregelingen op de tocht
AMSTERDAM - De reorganisaties van belangrijke bedrijven als KLM, Akzo Nobel en Stork staan op losse schroeven door de ingreep van het kabinet in de WW. De vakbonden trekken hun medewerking in als de werkgevers het inkomensgat voor ontslagen ouderen niet repareren.
,,Het kabinet slaat een gat in de afvloeiingsregelingen'', zegt bestuurder H. Wijninga van FNV Bondgenoten bij machinefabriek Stork, waar voor het najaar 900 werknemers worden ontslagen. ,,Oudere werknemers belanden na jaren hard werken in de bijstand. Als Stork dit niet repareert, werken wij niet meer mee aan de reorganisatie.''
,,Ouderen mogen hier geen financieel nadeel van ondervinden'', zegt ook G. Hardeveld, FNV-onderhandelaar bij luchtvaartmaatschappij KLM, waar 4500 banen moeten verdwijnen. Als de regeling doorgaat, gaat de rekening naar KLM.
De telefoon bij de vakbonden staat roodgloeiend nu het kabinet per afgelopen maandag de ver volg uitkering op de WW heeft geschrapt. De Tweede Kamer moet nog instemmen. Door de ingreep vallen ontslagen werknemers eerder terug op de bijstand. Omdat veel vertrekregelingen voor ouderen op de WW zijn gebaseerd, zien zij vlak voor hun pensioen een gat ontstaan. Ze belanden in de bijstand en hun pensioenopbouw stopt. Ook moeten ze eerst hun eigen huis of een vermogen van meer dan 10000 euro opeten.
,,Een schandalige maatregel'', zegt B. Roodhuizen van FNV Bondgenoten, onderhandelaar bij Akzo Nobel. Bij het chemiebedrijf is 'de grond weggeslagen' onder het sociaal plan. ,,Dit moet gerepareerd, anders sluit ik geen enkel sociaal plan meer voor de komende reorganisaties bij Akzo.'' Akzo Nobel sluit een aantal fabrieken en schrapt in totaal 1900 banen. Stork, Akzo Nobel en KLM stellen in een reactie de gevolgen van de WW-ingreep nog te bestuderen.
Ook het CNV stelt de werkgevers aansprakelijk, zo zegt R. van Splunder, coördinator arbeidsvoorwaarden. ,,Vaak staat in sociale plannen een clausule dat de afspraken niet gelden bij gewijzigde omstandigheden. De werkgever moet de gaten repareren.'' Vakbond De Unie stelt zich eveneens op dit standpunt.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tegen 'het compenseren van wetgeving in sociale plannen'. ,,Dat maakt reorganisaties alleen maar duurder en brengt bedrijven verder in de problemen'', aldus een woordvoerder.
De vervolguitkering (70 procent van het minimumloon) duurt maximaal twee jaar. Werklozen krijgen hem na afloop van hun WW (70 procent van het laatste salaris), die maximaal 5 jaar duurt. Een werknemer van 55 jaar die bijvoorbeeld bij Stork wordt ontslagen had eerst recht op in totaal 7 jaar WW met aanvulling en gleed met 61 jaar zijn pensioen in. Nu moet hij op zijn 59-ste naar de bijstand. Van Splunder noemt een ander voorbeeld: ,,Iemand belde ons die bezwaar had gemaakt tegen zijn ontslag. Daardoor is zijn ontslag uitgesteld en valt hij nu idioot genoeg onder de kabinetsmaatregel. Dat scheelt hem 24000 euro.''
Het kabinet wil met de ingreep werklozen prikkelen om aan het werk te gaan. Het wil ook een einde maken aan de de WW als afvloeiingsregeling voor ouderen. FNV'er Roodhuizen: ,,Dan moet het kabinet nú bedrijven verbieden om nog mensen te ontslaan.''