Kabinet zegt geen sorry voor Q-koorts

Wel geld voor hulp aan slachtoffers 'Gemaakte fouten worden niet erkend'

INGRID WEEL

Het kabinet stelt tien miljoen euro beschikbaar voor een nog op te richten stichting die Q-koortspatiënten kan ondersteunen, bijvoorbeeld met advies of onderzoek. Minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) hopen hiermee het vertrouwen in de overheid te herstellen. Zeker 25 mensen met Q-koorts zijn de afgelopen jaren overleden, tienduizenden raakten besmet, van wie velen nog steeds ziek zijn.

Het kabinet is niet van plan excuses aan te bieden aan de slachtoffers van Q-koorts, zoals de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vorige week had gevraagd. Ze zijn het namelijk niet eens met de conclusie van de ombudsman dat de overheid "in strijd met de behoorlijkheid heeft gehandeld". Brenninkmeijer vindt dat bij de bestrijding van de epidemie de belangen van de geitensector boven die van de gezondheid van burgers is gegaan, en dat de overheid daardoor te traag maatregelen heeft genomen.

Volgens Bleker is excuus echter iets voor een persoonlijke relatie: "De overheid kan beter daden stellen". De stichting mag zelf weten hoe ze het geld gaat inzetten, al is het nadrukkelijk niet bedoeld om individuele patiënten schadeloos te stellen. Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben de patiënten helemaal geen begeleiding meer nodig, ze hebben zelf al alles noodgedwongen in een eerder stadium uitgezocht.

"Sorry zeggen is een absolute eerste stap", vindt Thieme. "Er worden nu geen excuses gemaakt en er komt geen schadevergoeding. Er is helemaal geen enkele erkenning voor de fouten die zijn gemaakt. Net als hun voorgangers Ab Klink en Gerda Verburg wordt nu doorde bewindslieden eigenlijk weer gezegd: we vinden het heel erg, maar we konden het niet voorkomen."

Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt de handreiking teleurstellend. "Dit is geen echt mea culpa, terwijl de drie woorden 'het spijt me' zo op hun plaats zijn. Ik vind het jammer dat het kabinet zo volhardt in haar eigen conclusies."

In de brief van Schippers en Bleker aan de Kamer, stellen zij wel mee te voelen met de mensen die "door de Q-koorts ziek zijn geworden, een naaste hebben verloren of hun werk, waardoor hun leven op ingrijpende wijze is veranderd". Met de 10 miljoen euro hoopt het kabinet het dossier te kunnen afronden.

Vandaag zijn de slachtoffers van de Q-koortsuitbraak, verenigd in de stichting Q-uestion, in de Kamer te gast om hun verhaal te doen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden