Kabinet wil strengere eisen aan medische hulporganisaties, zoals Siriz

Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport Beeld ANP
Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sportBeeld ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid komt met nieuwe regels voor medische hulporganisaties. Zo wil hij voorkomen dat medische clubs onjuiste of sturende informatie verspreiden. De afgelopen maanden kwam Siriz in opspraak, omdat die hulporganisatie sturende informatie zou geven aan ongewenst zwangere vrouwen.

Niels Markus

Clubs die keuzehulpgesprekken aanbieden moeten van de staatssecretaris vanaf volgend jaar aan criteria voldoen die de kwaliteit en betrouwbaarheid waarborgen. Met die toezegging heeft Blokhuis (ChristenUnie) de coalitiepartijen VVD en D66 voorlopig tevreden gesteld. Die partijen drongen, net als een aantal oppositiepartijen, aan op onmiddellijke intrekking van de subsidie aan Siriz.

Siriz komt voort uit de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Die christelijke stichting zet zich in tegen abortus. Volgens Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de beroepsvereniging voor gynaecologen geeft Siriz naast sturende, ook onjuiste informatie aan zwangere vrouwen. Siriz ontving dit jaar 1,7 miljoen euro subsidie van het ministerie van volksgezondheid.

D66 is voorlopig tevreden met de aanpak van de staatssecretaris, zegt een woordvoerder. “De kwaliteitseisen voor advies bij abortus moeten duidelijk en scherp zijn. Daar gaan we op letten. De keuzevrijheid moet voorop staan.” De VVD vindt dat in de voorwaarden van Blokhuis de ‘neutraliteit en betrouwbaarheid’ van zelfhulporganisaties moet vaststaan. “Iedereen die subsidie wil, moet aan die normen voldoen. Hulporganisaties mogen per definitie niet sturend zijn.”

Staatssecretaris Blokhuis heeft de Tweede Kamer ook toegezegd dat hij de verwevenheid van de VBOK en Siriz gaat onderzoeken.

Lees ook: Zo onafhankelijk is het advies niet dat Siriz aan ongepland zwangere vrouwen geeft.
Siriz claimt de keuzevrijheid te vergroten van vrouwen die twijfelen over een abortus. Maar zo onafhankelijk is Siriz niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden