Kabinet wil ouderen ontzien

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het kabinet sorteert voor op maatregelen om de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden te verbeteren. Volgens vicepremier Asscher bespreekt de regering in augustus wat het kan doen om die groepen iets extra's te bezorgen.

Asscher reageerde op voorspellingen van De Nederlandsche Bank, donderdag, en het Centraal Planbureau (CPB) gisteren over de economische groei. Het CPB is iets optimistischer dan DNB. Volgens het onderzoeksinstituut groeit de economie dit jaar met 1,8 procent, en in 2017 met 2,1 procent.

In maart liet minister Dijsselbloem (financiën) al weten dat het kabinet mogelijk extra geld wilde uittrekken om de koopkracht van ouderen te beschermen. Zij hebben de afgelopen jaren te maken met kortingen op de pensioenen.

Volgens Asscher zullen de meeste mensen profiteren van het economisch herstel. "Veel Nederlanders gaan ook in hun portemonnee merken dat het eindelijk beter gaat, want de koopkracht gaat dit jaar voor het derde jaar op rij verbeteren. Mensen kunnen dus weer wat meer besteden." Dat vertaalt zich in een hogere consumptie, één van de aanjagers van de groei in de komende jaren volgens het CPB.

Zowel Asscher als zijn collega Kamp van economische zaken toonde zich tevreden met de jongste economische voorspellingen. "We hebben de crisis nu echt achter ons gelaten", zei Asscher, die benadrukte dat vanaf volgend jaar ook de werkgelegenheid sneller zal aantrekken. Tot nog toe ging het economisch herstel gepaard met een geringe banengroei. Volgens het CPB neemt de werkloosheid ook de komende twee jaar nog langzaam af. Het aantal werklozen daalt in de ramingen van 614.000 eind 2015 tot 560.000 in 2017.

De inflatie blijft de komende jaren laag, maar trekt wel aan vanaf het zeer lage huidige niveau. Doordat de lonen iets zullen stijgen, en ook de olie wat duurder wordt, verwacht het CPB in 2017 een inflatie van 0,9 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden