Kabinet wil nog niet praten over pakket 2014; oppositie 'verbijsterd'

inister van Financien Jeroen Dijsselbloem, minister van Economische Zaken Henk Kamp, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte tijdens het debat over het sociaal akkoord. Beeld anp

Het kabinet wil niet nu al samen met de oppositie de extra bezuinigingen invullen die volgend jaar mogelijk nodig zijn om het overheidstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Een motie van D66, CDA, ChristenUnie en SGP is door premier Mark Rutte ontraden.

In het debat over het sociaal akkoord zei de premier woensdag dat de motie in strijd is met de afspraken met vakbonden en werkgevers. Daarin haalde het kabinet de extra bezuinigingen van 4,3 miljard, die het eerder voor 2014 had aangekondigd, voorlopig van tafel. Het wil pas in het najaar bekijken of ze nodig zijn.

Het kabinet is wel bereid tot een verkennend gesprek met de oppositie over de extra bezuinigingen. Het besluit volgt echter pas in het najaar. Rutte hoopt dat de economie aantrekt, waardoor ze achterwege kunnen blijven. Maar onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra acht de kans groot dat er toch bezuinigd moet worden.

Duidelijkheid
De oppositie vindt dat niet zo lang gewacht mag worden met het scheppen van duidelijkheid. De fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn 'verbijsterd' dat Rutte hun motie ontraadde. Slob spreekt van 'het weigeren van een uitgestoken hand'. Volgens Pechtold zijn kabinet en oppositie nu in een 'soort niemandsland beland'.

De twee partijen voelen er nu niets voor om met het kabinet nog te praten over de maatregelen die volgend jaar waarschijnlijk nodig zijn. Het kabinet is van de oppositie afhankelijk voor steun in de Eerste Kamer. Volgens Slob is het kabinet met het afwijzen van de motie (ook ondertekend door CDA en SGP) nu 'in het slechtst denkbare scenario beland'. Pechtold trekt nog geen definitieve conclusies. 'Ik ga dit eerst op me laten inwerken.'

Volgens een ingewijde heeft Rutte de oppositie woensdag tijdens een schorsing in het debat laten weten dat hij de motie niet kon overnemen uit angst de sociale parters, en vooral de vakbeweging, te bruuskeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden