Kabinet wil meer gas importeren

Beeld anp

Om de provincie Groningen te ontzien, wil het kabinet gaan onderzoeken of er extra conversiecapaciteit kan worden ingezet, om buitenlands gas op 'Groningen-kwaliteit' te krijgen.

Dat maakte minister Kamp vandaag bekend op een persconferentie, waarin hij bevestigde dat de gaswinning dit jaar wordt teruggeschroefd naar 30 miljard kubieke meter.

Dat nieuws was gisteren al uitgelekt. Maar Kamp gaf vandaag uitleg over de berekeningen die eraan ten grondslag liggen. Voor de zogeheten 'leveringszekerheid' is 33 miljard kubieke meter gas nodig. Maar volgens de risico-analyses van het Staatstoezicht op de Mijnen is het verstandig om daar 'zoveel als realistisch is onder te gaan', om het risico op aardbevingen zoveel mogelijk te beperken.

Dit jaar lukt het om de productie tot 30 miljard kubieke meter te beperken, doordat eenmalig gebruik kan worden gemaakt van de extra capaciteit van de gasopslag in Norg, waar 3 miljard kuub te halen valt.

Meer import
Om de winning ook in de komende jaren blijvend te verminderen, bekijkt het kabinet de komende tijd twee alternatieven. Aan het einde van het jaar wordt daarover een besluit genomen.

Het belangrijkste alternatief is het importeren van buitenlands gas. Een pikante keuze, omdat dat gas dan waarschijnlijk uit Rusland komt, een land waarmee Nederland de afgelopen tijd een moeizame relatie heeft.

Zomaar meer gas importeren kan overigens niet. Het buitenlandse gas heeft een andere samenstelling dan het Groningse, en Nederlandse apparaten zijn daar niet zomaar op toegerust. De conversiecapaciteit moet dus opgeschroefd worden.

Daarnaast wil het kabinet onderzoeken of er een 'stabiel, gelijkmatig niveau van gaswinning gevonden kan worden' voor Groningen. Eventuele fluctuaties in de vraag kunnen dan worden opgevangen met het verhogen of verlagen van de gasimport.

Reacties
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden over het algemeen positief op het besluit van Kamp om de gaswinning terug te schroeven. Ook de provincie Groningen vindt het een goede zaak dat de minister onderzoekt of hij gas kan importeren uit het buitenland, laat het college weten. Maar benadrukt wel dat verdere verlaging noodzakelijk is.

Milieudefensie is stelliger in haar kritiek: "Het is een gemiste kans dat minister Kamp het verder terugbrengen van de gaswinning niet aangrijpt om werk te maken van gasbesparing. Het gewoon doorgaan met het leegpompen van Groningen en het importeren van Russisch gas zijn beide funest voor het klimaat. Onvoorstelbaar dat dit de enige alternatieven zijn, die Kamp kan bedenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden