Kabinet wil geen verbod op knalvuurwerk en pijlen

Beeld ANP

Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van persbureau ANP. 

De bewindslieden noemen een verbod 'te vergaand', mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk zouden willen blijven afsteken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar juist om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden 'om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

Eerder leken beide bewindslieden daar wel gevoelig voor. Ze opperden dit voorjaar om knalvuurwerk en pijlen te verbieden maar kregen toen onmiddellijk de coalitie over zich heen. De vrees is dat een vuurwerkverbod wordt gezien als betutteling en het 'afpakken' van een Nederlandse traditie.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Gemiddeld van elk jaar één dode en worden er zo'n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder agressie en geweld tegen politie en hulpverleners. Daarbovenop is er ieder jaar miljoenen euro's aan schade.

De politie is 'zwaar teleurgesteld' dat het kabinet geen verbod wil instellen op knalvuurwerk en pijlen, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. "Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op."

Volgens Verkuijlen had de politiek met het OVV-rapport 'dé kans' in handen om maatregelen tegen de overlast met oud en nieuw te nemen. "Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel."

Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen waar vuurwerk mag worden afgestoken en waar vuurwerkvrije zones komen noemt hij niet te handhaven. "Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet." Ook noemt hij het 'dubbel' dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk wel in de winkels verkocht kan worden.

Lees ook: 'Het is uitermate onverstandig om het vuurwerkdebat nog verder uit te stellen'

Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het landelijk vuurwerkmanifest, vinden het hoog tijd voor maatregelen. Oud en nieuw blijkt veruit het gevaarlijkste feest van het jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden