Kabinet weer te pessimistisch met wao-raming

ZOETERMEER (ANP) - Het kabinet is veel te pessimistisch met haar raming dat komend jaar het aantal volledige wao-uitkeringen slechts afneemt met vijfduizend. Het zullen er in het “conservatief-realistische” scenario van het College van toezicht sociale verzekeringen circa 22 000 worden, goed voor een bezuiniging van 600 miljoen gulden.

Het toezichtcollege werkt, net als het ministerie, met volledige uitkeringsjaren. Dat wil zeggen dat twee halve uitkeringen worden opgeteld tot een volledige uitkering. De 730 000 volledige uitkeringen die het toezichtcollege voor komend jaar voorziet, worden dan verdeeld over 852 000 mensen, van wie een deel een gedeeltelijke uitkering heeft.

Het toezichtcollege heeft ook voor dit jaar een veel grotere daling van het aantal mensen met een AAW-WAO-uitkering voorspeld dan het ministerie van sociale zaken. Het college blijkt het nog steeds bij het rechte eind te hebben gehad. Staatssecretaris Linschoten kon dit jaar dan ook bij het begrotingsoverleg een fikse “meevaller” op de WAO rapporteren, omdat nieuwe keuringen en herkeuringen met scherpere keuringsnormen veel meer effect sorteren dan eerder was verwacht.

Het toezichtcollege heeft de nieuwe ontwikkelingen op een “voorzichtige wijze” verwerkt in de prognose, zo stelt het. Dat betekent: bij twijfel neigend naar een hogere instroom en een lagere uitstroom van de WAO.

Zo gaat het college ervan uit dat de instroom in 1996 circa 5 procent hoger uitvalt door een iets andere schatting van het aantal functies dat een gedeeltelijk arbeidsongeschikte nog kan vervullen. Daar komt nogmaals 5 procent bovenop door uitvoering van de motie Van Dijke (RPF). Daardoor kunnen WAO'ers die na herkeuring weer aan de slag gaan en binnen vijf jaar opnieuw uitvallen zonder wachttijd in de WAO.

Bovendien neemt het percentage WAO-uitkeringen dat bij herkeuring wordt ingetrokken af van 30 tot 20 procent doordat langzamerhand steeds oudere WAO'ers worden herkeurd. En ten slotte denkt het toezichtcollege dat de goede economische conjunctuur (economische groei van 2,5 procent) juist een iets hogere instroom (1 procent) van de WAO veroorzaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden