Kamerdebat

Kabinet vraagt om ‘terughoudendheid’ bij handhaving boerkaverbod

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA), Tunahan Kuzu (DENK) en minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens het debat over de handhaving van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding. Beeld ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA), Tunahan Kuzu (DENK) en minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens het debat over de handhaving van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding.Beeld ANP

Minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) houdt “de vinger aan de pols” bij de wet die het boerkaverbod regelt. Ze bekijkt of die wet goed wordt uitgevoerd en zal de Tweede Kamer op de hoogte houden, zei ze donderdag in een debat.

Maar liefst drie ministers hebben gisteren in de Tweede Kamer tekst en uitleg gegeven over de uitvoering van het boerkaverbod. Ondanks druk van de Kamer wil het kabinet zich niet bemoeien met de handhaving.

De kritiek op de uitvoering van het verbod is stevig. Grootste regeringspartij VVD ‘baalt’ van de ‘rommelige uitvoering’ van het verbod, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Er kan niet selectief worden omgegaan met de handhaving van wetten, meent hij. “De rechtsstaat is geen Febo-muur waaruit je kan kiezen wat je lekker vindt.” Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma vindt er ‘volop sabotage’ plaats om de uitvoering van de wet tegen te gaan.

Maar de ministers Ollongren (binnenlandse zaken), Koolmees (sociale zaken) en Grapperhaus (justitie) houden de boot af. Grapperhaus ziet niets in het door VVD’er Wiersma aangedragen plan om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten om het verbod te handhaven. Ollongren weigert om eerder dan over de afgesproken drie jaar te evalueren. Volgens haar is het doel van de wet een ‘gedragsverandering’ van gesluierde vrouwen. Ten dele heeft die al plaatsgevonden, zegt ze. “Tegenover ieder incident dat er is geweest, staan namelijk al die gevallen waarin mensen als gevolg van deze wet hun gedrag hebben aangepast.” Maar vrouwen die zich aan de wet houden halen het nieuws niet en daarom is die gedragsverandering ‘moeilijker meetbaar en zichtbaar te maken’, aldus de minister.

Volgens meerdere partijen is het voor de burger onduidelijk hoe het verbod in de praktijk werkt. Onder andere de berichten over de mogelijkheid van een burgerarrest zaaien verwarring, vindt de oppositie. Minister Grapperhaus geeft toe dat zo’n burgerarrest juridisch mogelijk is, maar dat de politie burgers adviseert om zich ‘terughoudend’ op te stellen. “Er mag geen reden zijn om het heft in eigen handen te nemen.”

Ook GroenLinks en D66 benadrukken het belang van handhaving van het verbod, al hebben beide partijen niet voor de wet gestemd. D66’er Jan Paternotte maakt zich ook zorgen om toegenomen discriminatie tegen moslima’s met hoofddoek, als gevolg van het boerkaverbod. “Die mensen voelen zich ook steeds onveiliger. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De kritiek van de Kamer komt na een reeks incidenten die zich voordeden nadat het verbod op 1 augustus inging. Zo werd in Limburg een buschauffeur door zijn werkgever op het matje geroepen nadat hij een vrouw in nikab toegang tot de bus had geweigerd.

Lees ook:

Nikab-draagster Angela werd de bus uitgezet: ‘Dit heeft me echt overvallen’

Tegen de afspraken van vervoerders in werd de Limburgse Angela gisteren uit de bus gezet. Arriva zegt de chauffeur aan te spreken. Wij spraken met Angela, die de bus uit werd gezet.

Wie handhaaft het boerkaverbod? (dat eigenlijk niet zo mag heten)

Sinds 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding verboden in onder meer het openbaar vervoer en ziekenhuizen. De wet is in de volksmond beter bekend als het ‘boerkaverbod’. Vier vragen over de nieuwe situatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden