GROEN

Kabinet voldoet vrijwel aan vonnis in broeikaszaak

De schoorstenen van een van de nieuwste kolencentrales in Nederland, op de Maasvlakte. Minister Kamp wil deze nog niet sluiten.
De schoorstenen van een van de nieuwste kolencentrales in Nederland, op de Maasvlakte. Minister Kamp wil deze nog niet sluiten. "Dit zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dichtdoen", aldus Kamp vorige maand.Beeld anp

Het kabinet is hard op weg te voldoen aan het vonnis in de klimaatzaak van Urgenda. De reductie van broeikasgassen gaat sneller dan tot nu toe gedacht. Nederland stoot de komende jaren minder CO2 uit, maar de echte problemen ontstaan na 2020.

De ministerraad buigt zich deze vrijdag over de jaarlijks te verschijnen Nationale Energie Verkenning (NEV), een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Goed ingevoerde Haagse bronnen melden dat hierin staat dat Nederland afstevent op een broeikasreductie van ongeveer 23 procent in 2020 ten opzichte van 1990. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar juni dat dit percentage in 2020 minimaal 25 moet zijn.

Die 23 procent is opvallend hoog. Het energierapport van een jaar ­geleden ging nog uit van 19 procent CO2-reductie in 2020. De forse ­stijging van 4 procentpunt valt ­vermoedelijk slechts deels te verklaren door een andere rekenmethode. Het is de bedoeling dat minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad een toelichting geeft op de cijfers.

Nog tien kolencentrales
Sinds het klimaatvonnis van de Haagse rechtbank staat het kabinet onder druk om de CO2-uitstoot versneld terug te dringen. De meest gehoorde oproep vanuit milieubeweging en Tweede Kamer is om alle kolencentrales te sluiten. Nederland telt er nog tien. Het energieakkoord regelt dat de vijf oudste (uit de jaren tachtig) dichtgaan. Het kabinet maakte in april dit jaar bekend dat het onderzoekt of ook de twee centrales uit de jaren negentig kunnen sluiten.

Blijven over de drie nieuwste op de Rotterdamse Maasvlakte en in de Groningse Eemshaven. Het kabinet heeft herhaaldelijk aangegeven er niets voor te voelen deze kolencentrales op korte termijn te sluiten, mede vanwege de miljardeninvesteringen die de energiebedrijven hebben gedaan. "Dit zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dichtdoen", zei minister Kamp vorige maand nog.

Interessant is nu wat deze nieuwe Nationale Energie Verkenning betekent voor het klimaatbeleid van het kabinet, nu uitvoering van het Urgenda-vonnis in zicht komt. Van VVD'er Kamp is bekend dat hij wars is van al te rigoureuze milieumaatregelen. Op zijn aandringen heeft het kabinet hoger beroep aangetekend tegen het Urgenda-vonnis.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) voelt meer voor 'grote stappen', zoals ze dat eerder dit jaar in deze krant formuleerde. Voor haar weegt het mondiale klimaatakkoord van Parijs nog zwaarder dan het Urgenda-vonnis.

Nog niet uit de zorgen
Als het kabinet het 2020-doel haalt, is het nog lang niet uit de zorgen. Uit de Nationale Energie Verkenning blijkt namelijk ook dat Nederland in 2035 ongeveer 30 procent CO2-reductie haalt. In Europa is afgesproken dat dit percentage al in 2030 op 40 moet liggen. Nederland heeft zich bovendien gecommitteerd aan 80 tot 95 procent reductie in 2050.

Het kabinet neemt volgende maand een besluit over de toekomst van de kolencentrales. Het ligt voor de hand dat de twee uit de jaren ­negentig, de Hemwegcentrale van ­Nuon in Amsterdam en de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg, uiterlijk in 2020 de poorten moeten sluiten. Dat moet, samen met enkele andere maatregelen, genoeg zijn ­om aan het Urgenda-vonnis te voldoen.

Helemaal definitief is sluiting van die twee centrales overigens nog niet. Wat meespeelt is de zogeheten 'leveringszekerheid'. De Amercentrale in Geertruidenberg zorgt bijvoorbeeld voor stadsverwarming in Breda en Tilburg. Als deze kolencentrale sluit, moet daar een oplossing voor komen.

Uit het energierapport blijkt volgens bronnen ook dat het doel van 14 procent duurzame energie in 2020 nog steeds buiten bereik is. Op dit moment is maximaal 12,7 procent ­reëel. Het doel van 16 procent in 2023 is wel in zicht, vooral door de bouw van de grote windmolenparken op zee.

Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden, is Nederlands grootste offshore windmolenpark. Beeld ANP
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden, is Nederlands grootste offshore windmolenpark.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden