Kabinet veroordeelt oproep aan Turkse kiezers

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) noemt de brief 'volstrekt ongepast'. Beeld ANP
Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) noemt de brief 'volstrekt ongepast'.Beeld ANP

Het kabinet veroordeelt de brief die de Turkse regeringspartij AKP onlangs stuurde aan Nederlandse Turken, met daarin een oproep om bij de Turkse verkiezingen op de AKP te stemmen.

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) en vicepremier Lodewijk Asscher vinden de brief 'volstrekt ongepast'. De oproep staat volgens hen op gespannen voet met de Nederlandse integratiedoelstellingen. Daarnaast noemt Koenders de zorgen over de manier waarop de partij toegang heeft gekregen tot de adressen van de Turkse Nederlanders 'zeer legitiem'.

Asscher zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara opheldering heeft gevraagd. De Turkse overheid antwoordde dat de AKP de Turkse wet niet heeft overtreden met het versturen van de brief. "Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd", aldus Asscher.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt nu of de Nederlandse wet is overtreden. Meerdere partijen in de Kamer vinden dat echter niet genoeg en willen dat het kabinet de Turkse ambassadeur in Nederland onmiddellijk op het matje roept. De brief toont volgens de Kamer de 'lange arm van Ankara': de invloed van de Turkse overheid op Turken in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden