Kabinet: Verkiezingen Burundi deugen niet

Een agent brengt zijn stem uit in een stembureau in Burundi. Beeld afp
Een agent brengt zijn stem uit in een stembureau in Burundi.Beeld afp

De presidentsverkiezingen in Burundi, die vandaag worden gehouden, zijn niet vrij en eerlijk. Dat vinden de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

"Het verkiezingsproces in Burundi heeft de afgelopen maanden sterk aan geloofwaardigheid ingeboet, door de vele geweldsincidenten, het gebrek aan ruimte voor dialoog, de intimidatie van de oppositie en sluiting van onafhankelijke media. Uit angst voor geweld zijn al meer dan 170.000 Burundezen hun land ontvlucht"", aldus de Nederlandse ministers.

"De Ugandese president Museveni heeft zich vorige week nog ingespannen om alle partijen rond de tafel te krijgen. Deze poging is helaas weer gestrand, omdat de regering van de onderhandelingstafel is weggelopen", zegt Koenders. "Verkiezingen houden in een sfeer van geweld, zonder nationale verzoening, draagt niet bij aan het oplossen van de huidige crisis."

Akkoord van Arusha
Nederland roept de partijen in Burundi op geweld af te zweren en gezamenlijk te streven naar een vreedzame uitweg uit de crisis. Het is volgens de ministers van het grootste belang voor de toekomst van Burundi dat de regering en de oppositie handelen in de geest van het Akkoord van Arusha, dat de basis vormt voor stabiliteit en democratisering in Burundi.

In datzelfde akkoord, dat in 2005 een einde maakte aan de oorlog in Burundi, is vastgelegd dat een president twee termijnen mag aanblijven. Critici zeggen dat Nkurunziza er twee periodes van vijf jaar op heeft zitten en plaats moet maken voor een ander. Maar de president vindt zelf dat zijn eerste vijf jaar niet gelden omdat hij door het parlement is gekozen en niet door het volk. Bij betogingen tegen zijn kandidatuur zijn de afgelopen drie maanden volgens de officiële cijfers zeventig doden gevallen, vooral jonge mensen. De meesten kwamen om door politiekogels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden