Kabinet verhoogt bijstand op BES-eilanden

Beeld Saba. ANP

De bijstand op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius wordt op termijn verhoogd. Het is een van de stappen die het kabinet neemt om de armoede te bestrijden op de BES-eilanden, die in 2010 bijzondere gemeenten van Nederland werden.

Het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties reageerde vandaag op het rapport 'Vijf jaar verbonden' van de commissie-Spies, die de nieuwe staatkundige structuur onderzocht. Uit het rapport kwam naar voren dat er veel onvrede is op de eilanden.

De verwachtingen waren hoog toen de nieuwe structuur van kracht werd. Maar de armoede groeide, de onveiligheid nam toe en eilandbewoners klaagden over nieuwe wetgeving. "De balans is nog niet positief", zei commissievoorzitter Liesbeth Spies eind vorig jaar bij de presentatie van het rapport.

Sociaal minimum
Er komt nu een sociaal minimum op de BES-eilanden. De onderstand - zoals de bijstand daar heet - kan daar vervolgens 'in stappen naartoe groeien'. Het huidige niveau van de onderstand is volgens het kabinet 'relatief laag' ten opzichte van het wettelijk minimumloon.

Het kabinet wil de sociaal economische ontwikkeling van de eilanden een impuls geven. Zo gaat onder meer het ministerie van economische zaken helpen bij consumentenbescherming en krijgen de eilanden meer tijd om Nederlandse wetten over te nemen. Verder wordt de ambtelijke organisatie versterkt en de woningmarkt verbeterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden