Kabinet verdeeld over al dan niet opleggen boerka-verbod

Minister Verdonk krijgt tot nu toe geen steun in het kabinet voor een verbod op het dragen van een boerka in de openbare ruimte. CDA en D66 voelen er weinig voor.

Van onze redactie politiek

De ministers Remkes (VVD), Donner (CDA), Pechtold (D66), Bot (CDA) en premier Balkenende bespraken dinsdag een notitie van Verdonk (VVD) over de mogelijkheden van een verbod op het dragen van een boerka in specifieke situaties. De notitie schetste vooral de juridische mogelijkheden en belemmeringen.

Enkele ministers hadden de indruk dat Verdonk toch zou willen aankoersen op een algeheel verbod op het dragen van een boerka, aldus verschillende bronnen. Haar woordvoerders ontkennen dit.

Donner, Bot en Pechtold vinden dat er helemaal geen aanleiding is een boerka-verbod in te stellen, in welke vorm dan ook. Slechts een handjevol moslimvrouwen draagt in Nederland een boerka. Bovendien zou zo'n maatregel onrust kunnen veroorzaken onder moslims. Balkenende en Remkes zien ook bezwaren, maar willen dat Verdonk de diverse mogelijkheden nader uitwerkt. Daar gaat ze nu mee verder.

Een kamermeerderheid van VVD, LPF, CDA en de Groep-Nawijn nam halverwege december een motie aan van het onafhankelijke kamerlid Wilders. Hierin werd gevraagd om het instellen van een verbod op het dragen van een boerka in de openbare ruimte. Wilders bedoelde niet alleen de alles bedekkende Afghaanse variant, maar ook de nikaab, die nog net de ogen vrij laat.

Verdonk meende destijds dat een algemeen verbod waarschijnlijk niet goed mogelijk was, omdat dit op gespannen voet zou staan met de vrijheid van godsdienst. Diverse juristen gaven haar daarin gelijk, anderen denken dat in bepaalde situaties dit wel kan.

Verdonk zei toen wel te zullen kijken naar de mogelijkheden van een verbod in specifieke situaties, bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs of in bepaalde gebieden of om veiligheidsredenen. Dat heeft ze in haar recente notitie ook gedaan. Maar enkele ministers hadden kennelijk de indruk dat Verdonk toch leek aan te sturen op een algeheel verbod. Zij willen dat pertinent niet.

De tegenstanders in het kabinet zijn van mening dat er nu al voldoende wettelijke mogelijkheden zijn om een boerka in specifieke situaties te verbieden, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen of in werksituaties, waarin oog- en gezichtscontact noodzakelijk is.

De oppositie reageerde in december verbijsterd en furieus op de aangenomen motie. Vooral het CDA kreeg er van langs. Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) noemde 'deze idiote motie' een teken van onverdraagzaamheid jegens anders-gelovigen. Hij vond dat die ook haaks stond op het CDA-principe, dat religieuze uitingen niet weggestopt moeten worden. Moslimorganisaties zijn ook tegen een verbod en wijzen erop dat bijna niemand een boerka draagt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden