Update

Kabinet verbiedt boerka

©ANP Beeld
©ANP

Het kabinet heeft zojuist ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Na Frankrijk en België is Nederland het derde Europese land waar een boerkaverbod van kracht is.

Redactie

Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen straks een boete tegemoet zien.

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) noemde vandaag na afloop van de ministerraad het boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang'. Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen.

GroenLinks en de ChristenUnie reageerden cynisch op het besluit. 'Laten we terwijl mensen onzeker zijn over hun toekomst en die van hun kinderen, vooral een handjevol boerka's opsporen en beboeten...', aldus Tofik Dibi van GroenLinks. Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie liet weten: 'Crisisaanpak kabinet Rutte: boerkaverbod instellen. Zo komen we er wel.'

Aydin Akkaya, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken in Nederland vindt dat het kabinet niet goed heeft nagedacht over de consequenties van het besluit. 'Vrouwen die nu alleen met een boerka naar buiten durven of mogen, zullen vanaf nu thuisblijven', aldus Akkaya. 'Nu staan die vrouwen nog in de samenleving, kun je ze aanspreken en hebben ze contact. Straks zitten ze binnen en ziet niemand ze meer. En dat allemaal onder het mom van een popiejopiewet die zogenaamd opkomt voor de rechten van de vrouw.'

In Frankrijk trad het in april in werking. Daar riskeren vrouwen een boete van 150 euro. Mannen die hun vrouw verplichten gezichtsbedekking te dragen, kunnen gestraft worden met een geldboete van 30.000 euro en twee jaar gevangenisstraf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden