Kabinet veegt rotjesverbod weg

Beeld ANP

Het plan voor het verbod op knalvuurwerk ligt al na één dag in de goot. Zelfs CDA en D66 blijken tegen.

Het plan van minister Ferd Grapperhaus (CDA, justitie en veiligheid) en Stientje van Veldhoven (D66, milieu) voor een nationaal verbod op rotjes en ander gooiknalvuurwerk is na één dag al van tafel. Het kabinet ziet er niets in.

Na koortsachtig overleg vandaag bleek dat alleen coalitiepartij ChristenUnie vóór was. De VVD had gisteren al direct laten weten niets in het verbod te zien. Maar vandaag bleek dat Grapperhaus en Van Veldhoven zelfs niet de steun genieten van hun eigen partij.

Het kabinet moet op korte termijn wel met een antwoord komen op de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die eind vorig jaar stelde dat Oud en Nieuw op veel plaatsen in het land het onveiligste feest van het jaar is.

Verbod

De Raad beval juist een verbod op knalvuurwerk aan. Ook veel gemeenten dringen op die maatregel aan. Maar vooral VVD en CDA lijken gevoelig voor het argument dat met het rotjesverbod wéér een Nederlandse traditie verdwijnt.

Om zonder verbod de jaarwisseling toch veiliger te maken, wordt daarom naar alternatieven gezocht. De strijd tegen illegaal vuurwerk zou kunnen worden opgevoerd, en steden zouden de mogelijkheid moeten kunnen krijgen de gehele gemeente ‘vuurwerkvrij’ te verklaren. Op dit moment mogen zij de rotjes en fonteinen alleen uit bepaalde zones verbannen.

De afgelopen jaren is de weerstand tegen vuurwerk onder de bevolking sterk toegenomen. Voor twee derde van de Nederlanders mag al het privévuurwerk weg, bleek al uit een steekproef onder 20.000 panelleden van tv-programma ‘1Vandaag’ in december 2013. Ook politie en oogartsen bepleiten al jaren een algeheel verbod.

Betutteling

Tegenstanders zien een verbod als ‘betutteling’ en zeggen dat het moeilijk is te handhaven. “Als je rotjes verbiedt is het makkelijk, want dan zijn ze in de winkel niet meer verkrijgbaar”, meent burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Zijn gemeente veranderde het vuurwerkbeleid radicaal. Er is al jaren één centraal siervuurwerk en een privé-afsteekverbod in het centrum.

Toen Broertjes in 2011 aantrad was de vuurwerkschade volgens hem 100.000 euro, bij de laatste jaarwisseling nog maar 10.000. Den Haag is een andere gemeente die naar lokaal maatwerk zoekt. Het experimenteerde rond Oud en Nieuw met handhaving door bewoners in vuurwerkvrije zones.

De vuurwerktraditie is totaal uit de hand gelopen, meent Broertjes: “Wij zijn het enige land waar inwoners zelf vuurwerk afsteken. Het is de gevaarlijkste dag én nacht.” Volgens de burgemeester moet de verkoop van illegaal vuurwerk Europees geregeld worden. ” Denk aan grenscontroles.” Er is volgens hem overleg met Post.nl om dit najaar vaker met speurhonden pakjes te controleren.

11.000 incidenten met vuurwerk per jaar

Elk jaar belanden 500 mensen door vuurwerk op de eerste hulp. 200 omstanders lopen oogschade op en gemiddeld valt er één dode.

Er zijn zo’n 11.000 incidenten die volgens het Verbond van verzekeraars tegen de vijftien miljoen schade opleveren.

Lees ook:

De druk op kabinet en Tweede Kamer om gevaarlijk vuurwerk te verbieden, wordt steeds groter. Oogartsen en de Nationale Politie pleiten hier al langer voor, eind vorig jaar sloot ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan in de rij.

De afname van het aantal vuurwerkslachtoffers zet niet door. Traumachirurgen behandelden afgelopen jaarwisseling ruim negentig patiënten. Dat is een kwart meer vergeleken met vorig jaar toen 72 patiënten op de behandeltafel terecht kwamen, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden