Kabinet vecht klimaatvonnis aan

Marjan Minnesma, oprichtster en directeur van Urgenda Beeld ANP

De staat legt zich niet neer bij de uitspraak van de Haagse rechtbank dat Nederland meer moet doen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het kabinet kondigt vandaag aan dat het in hoger beroep gaat tegen het klimaatvonnis. Dit melden bronnen in Den Haag.

Tegelijkertijd is het kabinet wel bereid extra milieumaatregelen te nemen die de uitstoot van broeikasgassen moeten helpen verminderen. Welke dat zijn, is nog onduidelijk. Naar verluidt heeft het kabinet meer tijd nodig om het effect van enkele beoogde maatregelen te laten doorrekenen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, milieu) stuurt hierover vanmiddag een brief naar de Kamer. In juni oordeelde de rechtbank in een door actiegroep Urgenda aangespannen zaak dat de staat meer werk moet maken van zijn klimaatbeleid. In 2020 dient de CO2-uitstoot met minimaal 25 procent te zijn geslonken ten opzichte van 1990. Nederland stevent af op maximaal 17 procent, ruim onvoldoende dus.

Tandje bij
Er moet een tandje bij, oordeelde de rechtbank, om de burger te beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van de klimaatverandering. Het vonnis zorgde voor opschudding, vooral vanwege de bemoeienis van de rechterlijke macht met het politieke debat over het klimaat.

De VVD liet na de uitspraak weten bang te zijn voor 'precedentwerking'. De regeringspartij vreest dat belangenorganisaties het vonnis aangrijpen om bij de rechter ook op andere terreinen hun gelijk te halen.

Coalitiegenoot PvdA verklaarde eerder een eventueel hoger beroep niet te zullen blokkeren. Ook bij de sociaaldemocraten leeft de vraag hoe ver de macht van de rechter reikt. De kans is groot dat de kwestie alleen al om die reden uiteindelijk bij de Hoge Raad zal belanden.

Compromis
De kabinetsreactie op het klimaatvonnis heeft alles weg van een compromis. VVD wil per se in hoger beroep, PvdA wil extra milieumaatregelen. Partijleider Diederik Samsom schreef onlangs in een e-mail aan PvdA'ers dat de uitspraak van de Haagse rechtbank lang niet ver genoeg gaat willen we de klimaatcrisis bezweren.

Deze maand debatteert de Tweede Kamer over de klimaatzaak en de te nemen maatregelen. De PvdA suggereert duurzamere woningbouw, schoner verkeer en het eerder sluiten van de oude kolencentrales. De VVD liet onmiddellijk weten vast te houden aan de maximum snelheid van 130 km per uur op snelwegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden