Kabinet valt over Pechtold heen

D66-minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing is gisteren in de ministerraad snoeihard aangevallen.Woedende collega-ministers wasten hem massaal de oren om zijn uitspraken in Opzij.

Vrijwel de hele ministersploeg was zo kwaad omdat de D66-bewindsman de omgang tussen collega's vuil en vunzig had genoemd.

Vice-premier Gerrit Zalm was na afloop van de ministerraad ongebruikelijk open over wat zich in de Trêveszaal had afsgepeeld. De ministers voelden zich persoonlijk aangesproken door de uitlatingen van Pechtold, zo liet Zalm weten. In het interview zei Pechtold dat verschillen in opvatting tussen ministers duidelijker naar voren moeten komen. “Het moet niet zo'n kleffe sfeer zijn van: we moeten toch met z'n allen door een deur kunnen, want ondertussen zijn we vreselijker dan wie dan ook. Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.“

Bij eerdere interviews gaf Pechtold nog af op de politiek in het algemeen. Hij had het bijvoorbeeld over de volgens hem verfoeilijke Haagse politieke cultuur. In maandblad Opzij sprak hij echter over het politieke orgaan waartoe hij zelf behoort, het kabinet. Het interview zorgde voor 'een ijzige sfeer' in de kabinetsvergadering, aldus Zalm. Voor aanvang van de ministerraad had de vice-premier (premier Balkenende was in Oostenrijk) Pechtold in een gesprek onder vier ogen duidelijk gemaakt dat hij te ver gegaan was. Pechtolds verklaring dat hij het veelvuldige lekken uit de boezem van het kabinet met zijn uitspraak aan de kaak had willen stellen, maakte op de andere ministers geen enkele indruk. De termen 'vuiler' en 'vunziger' vatten zij persoonlijk op.

Volgens Zalm heeft Pechtold in de ministerraad niet zijn excuses aan de collega's aangeboden. “Excuses zouden in een dergelijk geval ook te gemakkelijk zijn. De verhoudingen tussen Pechtold en de rest van het kabinet zijn verstoord. Zijn uitlatingen miskennen hoe hard en serieus ministers hun werk doen. Er was niet één minister die zich niet gekwetst voelde“, aldus de VVD-minister van financiën.

De ministerraad dwong bij Pechtold de toezegging af dat hij zich zal inzetten de persoonlijke verhoudingen met de collega's te herstellen. Hij erkende bovendien dat hij met zijn uitspraken het doel voorbij geschoten is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden