null

Jeugdzorg

Kabinet trekt nog eens 1,3 miljard extra uit voor tekorten in jeugdzorg

Beeld

Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar 1,3 miljard euro extra uit voor de jeugdzorg. Het geld komt bovenop de eerder toegezegde 300 miljoen.

Esther Lammers en Judith Harmsen

Daarmee reageert het Rijk op de uitspraak van de arbitragecommissie van vorige week. Deze commissie concludeerde dat er tot en met 2028 fors meer geld naar de gemeenten moet, omdat zij de jeugdzorgrekeningen niet meer kunnen betalen.

Het was voor het eerst dat gemeenten en Rijk een arbitragecommissie inschakelden, omdat ze er onderling niet uitkwamen. De commissie functioneerde als een onafhankelijke scheidsrechter, nadat onderhandelingen tussen Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet over extra budgetten vastliepen.

Er is nu voor de korte termijn overeenstemming bereikt, maar het demissionaire kabinet doet nog geen budget-uitspraken over de jaren na 2022. Dat moet in de formatie worden geregeld.

“Momenteel staat het jeugdzorgstelsel onder grote druk”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) in een gezamenlijke verklaring van het kabinet en de VNG. “Het is goed dat we gemeenten nu al duidelijkheid kunnen bieden wat betreft de financiën voor 2022. Maar voor de oplossing voor de lange termijn zijn ook inhoudelijke maatregelen nodig.”

Bureaucratie verminderen

Wat die maatregelen zijn, gaan gemeenten en Rijk de komende weken bespreken. In elk geval zal gezocht worden naar manieren om de bureaucratie te verminderen. Nu zijn zorginstellingen die met verschillende gemeenten samenwerken veel geld en tijd kwijt aan administratiekosten. Gemeenten en Rijk zullen daarnaast ook bespreken of voor lichtere vormen van zorg misschien een ouderlijke bijdrage kan worden ingevoerd.

Met dat soort hervormingen moet haast gemaakt worden. De bedoeling is namelijk dat de maatregelen waarvoor de huidige wet moet worden aangepast deel gaan uitmaken van een nieuw regeerakkoord, en VVD-voorman Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag streven ernaar de formatie deze zomer al rond te krijgen.

Gemeenten zijn sinds de decentralisatie van 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar tot nu toe kregen ze daarvoor minder geld van het Rijk dan ze eraan kwijt waren. Alleen al in 2019 legden gemeenten gezamenlijk 1,9 miljard bij uit eigen middelen.

“Het is goed dat het demissionaire kabinet de tekorten van de jeugdzorg voor de gemeenten compenseert”, zegt VNG-voorzitter Jan van Zanen. “Maar we zijn er nog niet.” Hij gaat ervan uit dat ook het nieuwe kabinet zich zal houden aan de uitspraak van de arbitragecommissie.

Lees ook:

Wethouders tegen nieuw te vormen kabinet: Houd op met treuzelen en kom met extra geld voor de jeugdzorg

Het is een van de grote thema’s voor de kabinetsformatie: de problemen in de jeugdzorg. De wethouders die er verantwoordelijk voor zijn willen dat het Rijk ophoudt met treuzelen en structureel meer geld vrijmaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden