Kabinet trekt acht lessen uit ’Irak'

Het kabinet stelt dat het kritisch naar zichzelf heeft gekeken en lering zal trekken uit de bevindingen van de commissie-Davids over ’Irak’. De acht lessen voor de toekomst, die in de brief dinsdag aan de Tweede Kamer staan:

- het kabinet vindt dat informatie van buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet rechtstreeks naar ministeries mag gaan. De Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD of MIVD moeten die als eerste onder ogen krijgen.

- informatie van de AIVD en de MIVD moet op een goede manier worden verwoord in beleidsnotities en in brieven aan het parlement. De diensten moeten hiermee kunnen instemmen.

- het kabinet denkt vaker en meer specifieke informatie vertrouwelijk aan het parlement te kunnen geven.

- ambtelijke notities of afwijkende meningen over belangrijke onderwerpen moeten de politieke leiding bereiken.

- een adequaat volkenrechtelijk mandaat is vereist bij deelname aan een missie met Nederlandse militairen. Dit geldt expliciet ook voor het geven van alleen politieke steun aan andere landen die vergelijkbare missies ondernemen.

- Buitenlandse Zaken stelt een volkenrechtelijk adviseur aan.

- het kabinet zal de Tweede Kamer over de inzet van de krijgsmacht zo veel mogelijk volgens het gebruikelijke, zogeheten Toetsingskader inlichten.

- het kabinet wil met de Eerste en Tweede Kamer overleggen over het spanningsveld tussen de afstemming binnen het kabinet en de wens van de Kamers om snel informatie te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden