Kabinet trekt 50 miljoen uit voor jeugdwerkloosheid

Vicepremier Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bezoekt een tomatenkwekerij in Maasdijk Beeld ANP

Het kabinet wil 50 miljoen euro extra uittrekken in 2013 en 2014 om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Ministers Asscher van Werkgelegenheid en Bussemaker van Onderwijs presenteerden vandaag een pakket aan maatregelen om de hoge werkloosheid onder jongeren te lijf te gaan.

25 miljoen van het totale bedrag is voor een regionale aanpak van jeugdwerkloosheid. Het is de bedoeling dat onderwijsinstellingen gaan samenwerken met gemeenten en werkgevers. De MBO-raad reageerde positief op de plannen van het kabinet. 'Geweldig nieuws', zei een woordvoerder. 'Dit werkt op twee manieren. Wanneer ze doorstuderen, zijn ze dus niet werkzoekend en vergroten ze bovendien hun kans op de arbeidsmarkt. Ze kunnen dan meer als ze straks klaar zijn.'

Ambassadeur
De andere 25 miljoen gaat naar het programma 'School Ex', een programma om jongeren langer door te laten leren in het mbo. De spil in de nieuwe plannen is een nog aan te stellen ambassadeur voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Hij of zij wordt voor twee jaar aangesteld en moet werkloze jongeren hulp bieden bij het vinden van werk, bijvoorbeeld door te bemiddelen bij gemeenten en werkgevers.

De 50 miljoen is niet geheel nieuw geld. 35 miljoen komt uit een potje van 100 miljoen dat het kabinet eerder beschikbaar stelde voor arbeidskansen voor jongeren én ouderen. De overblijvende 65 miljoen zal worden aangewend om werkgelegenheid voor ouderen te stimuleren. Minister Bussemaker van Onderwijs legt vanuit haar begroting 15 miljoen in voor het programma School Ex.

Het kabinet wil verder afspraken maken met de sociale partners over stageplekken en leerbanen, en is onder voorwaarden bereid intitiatieven daartoe financieel te ondersteunen. Ook zet het kabinet in op een techniekpact met sociale partners en onderwijsinstellingen. Daarmee moet het gebrek aan technici en vakkrachten worden tegengegaan.

15 procent
De werkloosheid onder jongeren kwam afgelopen januari op 15 procent, tegen net geen 10 procent in januari 2011. De totale werkloosheid lag in januari op 7,5 procent. Het aantal hoogopgeleide jonge werkzoekenden (hbo en wo) verdubbelde in een jaar tot bijna 8000.

Vanavond om 18.30 uur debatteert de Kamer over de economische crisis en de aanpak van werkloosheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden