'Kabinet toont dubbel gezicht bij mensenrechten'

Minister Rosenthal van buitenlandse zaken. Beeld ANP
Minister Rosenthal van buitenlandse zaken.Beeld ANP

Advocaat van christenen uit Midden-Oosten ziet contrast tussen woorden van minister Rosenthal en daden van collega Leers.

Rob Pietersen

Minister Rosenthal van buitenlandse zaken veroordeelde onlangs, in een gesprek met religieuze leiders, recent geweld tegen christenen in landen als Iran en actualiseerde de mensenrechtenstrategie van de Nederlandse regering. "De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging moet altijd en voor iedereen gelden, ook in landen in het Midden-Oosten. Nederland maakt zich hard voor deze groepen."

De woorden van Rosenthal staan, volgens Verbaas, in schril contrast met de daden van zijn collega-minister Leers (immigratie en asiel) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Die proberen toch regelmatig christenen uit te zetten naar Iran, ongeacht de razzia's in thuiskerken die er plaatsvinden."

Iran staat op de ranglijst van landen met christenvervolging van de Nederlandse organisatie Open Doors tweede achter Noord-Korea. Op afvalligheid staat volgens de sharia de doodstraf, er is sprake van arrestatiegolven van christenen en volgens de Alkmaarse asieladvocaat zijn er bij buitengerechtelijke executies onder de slachtoffers buitenproportioneel veel bekeerlingen. Dat zijn, stelt Verbaas, allemaal daden van vervolging die erop wijzen dat Iraanse bekeerlingen volgens het Vluchtelingenverdrag vluchteling zijn. "Toen bij de Nederlands-Iraanse mevrouw Bahrami onlangs in Iran de doodstraf ten uitvoer werd gebracht, sprak iedereen zijn afschuw uit over dit verderfelijke regime. Maar als het om vluchtelingen gaat, worden gevaren gebagatelliseerd."

Verbaas, die veel Iraanse, christelijke asielzoekers in hun rechtszaken bijstaat, ergert zich aan het argument dat de IND in rechtszaken naar voren brengt, dat je in Iran best christen kunt zijn als je dat maar discreet doet. "Dan wil ik van de minister wel eens horen wat hij daaronder verstaat. Mag je dan niet naar de thuiskerken? Laat je je kinderen op school verzwijgen dat ze christelijk worden opgevoed? Moet je dan toch maar het vrijdaggebed in de moskee meebidden?"

"Discreet je geloof belijden: dat is een belediging voor de mensenrechten, voor de vrijheid van geloof", zegt Tweede Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie). "De minister zegt steeds dat hij christenen niet zal terugsturen als hun leven in het land van herkomst door hun overtuiging ernstig wordt belemmerd. Dat ze hun geloof niet verborgen hoeven te houden. Dan kun je dus niet uitzetten naar landen als Afghanistan, Irak en Iran, want daar kun je niet met je christelijk geloof te koop lopen of een bijbel in huis hebben."

Voordewind ziet dat de IND andere maatstaven hanteert. "Dat is het dubbele gezicht van dit kabinet, van dit beleid. In de praktijk adviseert de IND discretie. Rosenthal gebruikt mooie woorden over mensenrechten en godsdienstvrijheid, maar Leers zet mensen uit die vanwege hun geloof gevaar lopen. Onze regering noemde het regime in Iran na de dood van Bahrami barbaars, maar we dragen wel Iraanse bekeerlingen aan die barbaarse regering over. Dat valt allemaal niet met elkaar te rijmen."

Minister Leers (immigratie en asiel). Beeld anp
Minister Leers (immigratie en asiel).Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden