Kabinet: toch vrije toegang Polen in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil in 2007 vrije toegang voor Polen en werknemers uit zeven andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de EU. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken.

Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP is kritisch. Zij wil eerst zien of voldoende wordt gedaan tegen ontduiking van arbeidsvoorwaarden en illegale arbeid.

Van Hoof moest een paar maanden geleden nog de streefdatum van 1 januari 2007 loslaten, omdat niet alle vereiste voorbereidingen waren getroffen. Volgens de bewindsman is het grootste deel van de maatregelen genomen en zal een beperkt aantal op korte termijn worden afgerond. Zo moet de staatssecretaris nog met werkgevers en vakbonden afspraken maken om te voorkomen dat cao-afspraken en het minimumloon wordt ontdoken.

'Snel gewenst'

Volgens Van Hoof is vrij verkeer van werknemers snel gewenst. ,,Zeker nu het aantal vacatures snel stijgt en het steeds lastiger wordt voor werkgevers om genoeg werknemers te vinden in Nederland en de 'oude' EU-lidstaten''.

Volgens PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker loopt Van Hoof te hard van stapel. ,,Nog niet alle maatregelen zijn genomen. En wat wel is gedaan, bestaat vooral uit papier.'' SP-Kamerlid Jan de Wit stelt dat Van Hoof zich niet aan de afspraak houdt dat eerst alle voorbereidingen getroffen moeten worden. De SP wil een Kamerdebat over de kwestie houden.

De Kamerleden zijn bang dat werkgevers straks te snel kiezen voor een Pool en niet investeren in kansarmen in Nederland. Bussemaker wijst erop dat oudere werklozen en mensen die lang in de bijstand zitten, ondanks de aantrekkende economie nog moeilijk aan de bak komen. Het risico op verdringing is volgens haar te zien in de land- en tuinbouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden