Kabinet tegen toetsing wetten aan Grondwet

den haag – - Het kabinet ziet niets in het voorstel om rechters de bevoegdheid te geven om wetten te toetsen aan de Grondwet. „De nadelen wegen zwaarder dan de voordelen”, zo verraste minister Ter Horst (PvdA) van binnenlandse zaken gisteren de Eerste Kamer.

Daar verdedigde GroenLinks-fractievoorzitter Halsema het initiatiefwetsvoorstel dat ze sinds 2002 aangenomen probeert te krijgen. Het geeft rechters de bevoegdheid om te oordelen over de vraag of een wet overeenstemt met bepalingen uit de Grondwet, zoals die over non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van onderwijs en andere grondrechten.

In de Eerste Kamer houden voor- en tegenstanders elkaar ongeveer in evenwicht. Volgende week stemt de senaat over het voorstel. CDA en VVD (samen 35 zetels) zijn tegen, alsmede enkele senatoren bij de met één woordvoerder optredende fracties van SGP en ChristenUnie. PvdA-woordvoerder Rehwinkel zal zijn fractie (14 zetels) adviseren voor te stemmen, maar weet niet of ze allemaal zijn advies zullen volgen.

De Tweede Kamer ging in 2004 met grote meerderheid akkoord. Daar was alleen het CDA tegen. Het toenmalige kabinet gaf de Tweede Kamer een positief advies. De huidige ministersploeg kiest een andere positie. Ter Horst liet doorschemeren dat er weliswaar ook nu nog ministers zijn die er wel wat in zien, maar de boodschap van het kabinet is dat de nadelen van constitutionele toetsing zwaarder wegen dan de voordelen.

Met haar voorstel wil Halsema de rechtsbescherming van burgers verbeteren. In wetten is geen sprake van een flagrante schending van grondrechten. „Maar er zijn altijd grensgevallen, waarin de wetgever niet alle consequenties heeft kunnen overzien”, betoogde zij gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden