Kabinet steunt Leers' besluit: Mauro moet terug naar Angola

Mauro op de publieke tribune van de Tweede Kamer bij het debat over het terugsturen van de jonge asielzoeker.Beeld ANP

Het kabinet staat volledig en unaniem achter minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) en steunt zijn besluit dat de 18-jarige Mauro Manuel terug moet naar zijn geboorteland Angola. Dat zegt premier Mark Rutte vandaag na de wekelijkse ministerraad. Leers zelf zei dat zijn besluit vast staat, wat zijn partijgenoten er op het CDA-congres morgen in Utrecht ook van zeggen.

'Waar ik mee te maken heb is of minister Leers namens het kabinet de goede dingen heeft gedaan. Het antwoord is: absoluut. Leers heeft het van a tot z goed gedaan', aldus Rutte.

Hij wilde niet ingaan op de verdeeldheid binnen het CDA, zijn regeringspartner. Binnen de CDA-fractie zijn in elk geval twee dissidenten, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, die vinden dat Mauro moet blijven. Op het CDA-congres zaterdag in Utrecht zal blijken hoe breed de weerstand binnen de partij leeft. In elk geval de CDA-jongeren en CDA Kleurrijk zijn fel tegen uitzetting en teleurgesteld in de opstelling van de CDA-fractie.

Leers legde vandaag keer op keer uit dat hij naar het congres gaat om goed te luisteren maar er tegelijk van overtuigd is dat hij 'met kracht van argumenten over de emotie heen kan komen.' Het congres kan niet op de stoel van de minister gaan zitten en hem niet dwingen zijn 'afgewogen beslissing' terug te draaien, zei Leers.

Zaak van de minister alleen
De minister heeft een zogeheten 'discretionaire bevoegdheid' om een uitzondering op asielregels te maken. Maar Leers wil daar 'geen rommelpot' van maken. Volgens Rutte is die discretionaire ruimte een zaak van de minister alleen, die nooit in de ministerraad besproken wordt. Anders zouden mensen die goed de weg naar media weten te vinden, mogelijk een voorsprong hebben, aldus Rutte.

Behalve Leers is ook vicepremier Maxime Verhagen ervan overtuigd dat het congres van zijn partij morgen een 'zorgvuldige afweging' zal maken over Mauro. Verhagen ziet een spanning tussen 'de rechtvaardigheid' van het besluit om Mauro uit te zetten en de directe belangen van Mauro. 'Zeker ook voor CDA'ers waar barmhartigheid een richtsnoer is, is die spanning heel voelbaar.'

Uit een enquête in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children blijkt dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat kinderen die langer dan 8 jaar hier zijn een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden